Можете да пиете твърда вода, но не и да плувате в нея

Хората, живеещи в много региони на света, се сблъскват с такъв проблем като твърдата вода. Това е причина эа появата  а котлен камък върху чайника, тръбите и крановете, и хората с чувствителна кожа се оплакват от дразнене и сухота, н акожата, както и от появата на пърхот.

Днесе разберем,дали твърдата вода е 100% вредна или по някакъв начин може да е полезна за човека.

Твърдата вода има високо съдържание на разтворени соли.В допълнение към кислорода и водорода, тя е богата на магнезий и калций. Нивото на твърдостта на водата варира в зависимост от сезоните. През зимата водата става по-мека, тъй като разтопеният сняг разрежда концентрацията на солта, а през лятото има силно изпаряване и броят на химикалите се увеличава. Специалистите по твърдостта, раэделят водата на два вида, в зависимост от състава: първият вид включва карбонатите Ca и Mg, а вторият – предимно хлориди и сулфати.

Вредно  ли е да се пие чешмяна вода с такъв състав? Известно е, че всеки ден човек трябва да получи поне 1 грам калций и 200 до 400 милиграма магнезий.

Калцият е необходим, за да се запазят костите с желаната плътност, а магнезият осигурява работа за повече от три и половина протеини.

Ако пиете обикновена вода, тогава ще  покривате до 20% от дневните изисквания за калций и магнезий. Дефицитът на калций може да предизвика образуването на камъни в бъбреците.

Резултатите от няколко научни разработки показват, че водата с твърдост от порядъка на 170 mg / l намалява смъртността при сърдечно-съдови заболявания и също така намалява риска от високо кръвно налягане.За да се потвърди тази теория, обаче, е необходимо да се проведат редица допълнителни тестове, които да отчитат множество други фактори, които засягат човешкото здраве.

Въпреки факта, че учените не могат да потвърдят ползите от питейната вода от кранчето, те не препоръчват да пиете дестилирана вода през цялото време, защото лишаватее тялото си от различни макро и микроелементи.Но да се мием с твърда вода, според учените,  не е по-добре, особено за хора, които имат повишена чувствителност на кожата.

Кожата ще изсъхне, ще започне да се лющи и всичко ще се превърне в атопичен дерматит. Вероятно това се дължи на факта, че в твърдата вода е необходимо да се използва по-голямо количество сапун, което вече е фактор за изсушаване целостта на кожата на човек.

В заключение, трябва да припомним, че водата, която тече от нашите кранчета, освен полезните минерали, може да съдържа опасни вещества, които могат да предизвикат отравяне на тялото и да предизвикат редица други заболявания.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + fourteen =