Мравки в къщата: как да се отърветеот тях без химикали?

С идването на лятото, в къщата могат да се появят мравки, което може да се превърне в голям проблем. Трябва незабавно да спрете нахлуването на тази малка армия! Прочетете как да го направите с импровизирани нехимически средства.

Следте за появата на мравки “рзаузнавачи”

Мравките живеят на Земята от 12 000 години. Една малка шепа мравки е в състояние да създаде голям проблем, ако нахлуе в нашите домове в търсене на храна. За хората с инсектофобия (страх от насекоми) това може да бъде истински стрес, но не забравяйте, че мравките всъщност са много полезни същества. Те се хранят с ларви на бълхи, паяци, мухи и молци. Следователно, напълно да унищожите мравките по някакъв начин е невъзможно, но е необходимо да ги контролирате, като не им позволявате да достигнат до продуктите, които съхранявате. По-добре е да се ограничат мравките чрез ефективни естествени методи, без използване на опасни химикали.

Няколко мравки във вашата кухня са предупреждение. Мравките “разузнавачи” проверяват вашата кухня за пригодност за инвазия. Тяхната работа е да се върнат в мравуняка и да информират другите мравки, че вашата кухня е потенциална цел за нашествие. В кухнята трябва да поставите ред и чистота. Скрийте и опаковайте всички лесно достъпни продукти, отстранете всички лепкави, сладки, мазни и животински остатъци от продукти. На първо място, трябва да направите следното:

 • Не оставяйте съдове с ястия в кухнята. Мийте и почиствайте съдовете веднага, избършете всичкиповърхности в кухнята с кърпа, напоена с оцет (това е непоносима миризма за мравките). Отстранете всички източници на остатъци и дръжте контейнерите затворени.
 • Почиствайте и подсушавайте пода в кухнята ежедневно.
 • Изплаквайте бурканите, контейнерите или бутилките, по които има лепкави остатъци. Бурканът с мед може да се постави в купа, пълна с вода.
 • Всяка хапка храна скрийте в места, недостъпни за мравките, например, в добре затворени контейнери или плътно затворени пакети. Направете всички тези процедури в рамките на 3-7 дни. Ако мравките не открият храна, те ще отидат някъде другаде. Мравките идват по “следите”, оставени от мравките “разузнавачи”, които са открили храна
 • Отстранете ароматните средства: почистващи прахове, дезодоранти и кремове, които първоначално могат да привлекат вниманието на мравките.

Затворете всички възможни входове

Заедно с общото почистване, опитайте се да намерите местата, през които мравките могат да влязат в къщата ви. Следвайте мравките “разузнавачи”, вижте откъде влизат и излизат. По принцип това се отнася за процепите на пода, тавана, стените, пролуките около тръбите, вентилационните отвори. Запушете всички пукнатини със силикон, шпакловка, лепило и гипс. Трябва да потърсите ” пътеките” на мравките и да се опитате да разберете откъде идват. Временно намажете тези места с вазелин, докато блокирате входа и изхода с по-ефективни средства.

Сапунена вода

Сапунената вода убива мравките и унищожава следите от “пътя”, оставен от разузнавачите. Трябва да добавите лъжичка течен препарат за съдове в шише със спрей и да го напълните с вода. Към сапунената вода може да добавите малко етерично масло от мента – това ще засили ефекта. Когато видите мравки – напръскайте “процесията”.

>> Поддържайте психическото си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Сложете предпазни бариери

Има бариери, които могат да спрат мравките. Повечето от естествените бариери могат да се намерят в кухнята ви сред обичайните предмети, но те трябва да се използват по различен начин. Широчината на преградата не трябва да надвишава 6-7 мм, но бариерата трябва да бъде непрекъсната по дължина. Бариерите няма да спрат мравките, които вече са в къщата, но ще пррдотвратят навлизането на други. Бариерите трябва да бъдат поръсени пред потенциалните входове, врати и прозорци. Използвайте:

 • куркума
 • канела
 • етерични масла от цитрусови плодове
 • черен или червен пипер
 • вазелин
 • бебешка пудра, съдържаща талк
 • прах за пране

Спиращи миризми

Мравките не харесват аромати, например мента и камфор. Поставете близо до входа стрък мента, лавандула или етерично масло от лавандула, камфор, карамфил или дафинов лист.

Примамки за мравки

Химически примамки за мравки могат да се закупят, но ви предлагаме да ги направите сами, от борна киселина. Купете борна киселина на прах, изсипете една супена лъжица захарен сироп в чиния, разпръснете борна киселина около сиропа,така мравките ще попаднат в капан. Борната киселина е отрова за мравките. След като стъпят в нея и започнат да почистват краката си, те я гълтат. Не забравяйте, че борната киселина е опасна за деца и домашни любимци.

Храни срещу мравки

Има няколко начина да се отървете от мравки поради невъзможността им да смилат някои храни. Поставете стръвта на местата, където се появяват най-много мравки. Използвайте нишесте. След като влезе в стомаха на насекомите, нишестето го разширява и те умират.

Мравките са особено податливи на кофеин. Поставете кафе на местата, където се събират мравките. След като започнат да го ядат, то ще се превърне в смъртоносен деликатес за тях.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − seven =