Мястото на пребиваване е свързано с риск от сърдечен удар

Живеенето в близост до натоварени пътища, може да се превърне в сериозен фактор за сърдечни заболявания, установиха учените от Университета  “Кралица Мери” в Лондон заедно с изследователи от Оксфордския университет. Емисиите от автомобилите оказват значително влияние върху формата и размерите на сърцето, съобщиха експерти, здравни информационнидоклади, свързани с “Medicoborum”.

Новото иэследване на учените показва, че рискът от поява на сърдечно-съдови проблеми, дължащи се на въздействието на емисиите от превозните средства, преминаващи по пътя в близост, където хората живеят, са много по-високи, отколкото се смяташе досега. Дори и безопасното ниво на емисиите на автомобили може да окаже значително влияние върху сърцето, твърдят изследователите.

В подкрепа на това становище, са резултатите от сърдечно сканиране на 4000 души, които са били сравнени с данните за тяхното място на пребиваване. Оказва се, че хората, които живеят в близост до магистрала, показват признаци на сърдечно увреждане и колкото по-оживен е трафикът на автомобили, толкова по-изразени са неблагоприятните симптоми.

Според учените, ефектът на частиците от ПМ2.5 от изгорелите автомобили върху сърцето е, че те помагат да се увеличат камерите на сърдечния мускул. Това увеличение води до факта, че миокардът губи способността си да изпомпва кръвта правилно през тялото, което от своя страна увеличава риска от сърдечен удар, сърдечна недостатъчност или смърт.

Авторите отбелязват, че значителни промени в структурата на сърцето, са наблюдавани дори при хора, живеещи в относително ниски нива на излагане на замърсяване на въздуха от близки маршрути.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =