Най-големите руски енергийни компании се готвят да заменят долара с евро

Петролната фирма Surgutneftegas се присъедини към списъка на руските енергийни компании, които са готови да се отърват от щатския долар в полза на еврото и другите валути.
Русия може да изхвърли долара в търговията с петрол, тъй като е твърде рисков, според министъра на финансите

Според съобщение, изпратено от Surgutneftegas до един от клиентите им, петролната компания иска да “избегне всякакви възможни проблеми с плащането в щатски долари”, се казва в информационната агенция. “Ние не коментираме нашата търговска дейност”, коментира четвъртата по големина компания в Русия.

Съобщаваният ход е в съответствие с последните коментари на Кремъл. Миналия месец финансовият министър Антон Силуанов заяви, че Русия може да отхвърли долара за търговия с петрол.
“Това не е изключено. Значително сме намалили инвестициите си в американски активи. Всъщност доларът, смятан за световна валута, се превръща в рисков инструмент “, каза той пред руската телевизия.

Руският енергиен министър Александър Новак заяви, че правителството обмисля възможността за сетълмент на петрол в националните валути, особено с Турция и Иран.
Кой друг е готов да намали доларовата зависимост в руския петролен сектор?
Surgutneftegas не е единствената руска енергийна компания, за която се съобщава, че работи за намаляване на зависимостта от долара. “Газпром Нефт”, третата по големина руска петролна компания в Русия, заяви, че договорите му вече имат клауза за търговия без американския долар. Дъщерното дружество на “Газпром” не е коментирало проблема още.
Роснефт

Най-голямата руска петролна компания “Роснефт” също се интересува от разнообразяване. Фирмата е открила банкови сметки в долари в Хонг Конг и китайски юан. Роснефт също се е подготвила за спирането на междубанковите услуги за паричен превод на SWIFT, ако Русия бъде изключена от системата като част от западните санкции. Руски еквивалент на SWIFT бе тестван от Роснефт през декември.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + twenty =