Като първа линия на терапия при пациенти с депресивни разстройства се прилага фармакотерапия –антидепресанти, като паралелно с нея или на по-късен етап може да бъде включена работа с психолог (психотерапия). При адекватно и ранно започване на лечението е налице подобрение в рамките на 2-3 месеци при приблизително 30% от пациентите. Като проблем при терапията с антидепресанти се посочва забавеният ефект на действие на медикаментите в рамките на до няколко седмици. Освен това внезапното спиране на терапията може да доведе до рязко влошаване.

В началото може да бъде още налице временно влошаване на симптомите, включително и повишаване на суицидния риск в първоначалния етап на лечение, включително се повишава и възможността от преминаване на депресивния епизод в маниен. Не на последно място е и желанието за съдействие отстрана на пациента.

Това кара специалистите да търсят нови методи за лечение, които да се понасят по-добре от пациента, да дават по-бързи и трайни резултати.

Все повече изследвания са насочени към действието на кетамина, чиято молекула е открита през 1964 г. и се използва като анестетик (медикамент за потискане функцията на централната нервна система).

Използван е при терапевтично резистентна депресия, под формата на венозни вливания. Налице е значително намаляване на суицидните мисли (за самоубийство) още след първата инфузия. Друг наблюдаван ефект от прилагането на кетамин е повишен синтез на невротрофичен мозъчен фактор, който има отношение към изграждането на нови синапси (специфичен контакт между мембраните на две клетки, от които поне едната е нервна). Този процес се нарушава при депресивните разстройства.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus. Витамини и минерали от ново поколениеза вас и цялото ви семейство, <<<

 

В момента се разработват и нови форми за прилагането му – например под формата на спрей.

Друг иновативен метод е приложението на транскраниална магнитна стимулация (ТМС). Използват се нискочестотни вълни – под 1 Hz за потискане възбудимостта на активираните корови зони. За удължаване на краткотрайния ефект от процедурата се прилага поредица от стимули с определена честота или това е т.нар. репетитивна транскраниална магнитна стимулация.

Промените, които се установяват се доказват и в мозъчни области, отдалечени от мястото на стимулация, което доказва, че действието на транскраниална магнитна стимулация се предава по съществуващите невронални мрежи. Методът представлява безопасна алтернатива при дългосрочно лечение.