Нападение в кенийската столица – най-малко 15 жертви

Най-малко 15 души бяха убити при терористично нападение в хотелски комплекс в столицата на Кения, Найроби. Отговорност за терористичния акт пое сомалийската ислямистка групировка “Аш Шабаб”.

Атаката започна около 15.00 ч. местно време, с експлозии на няколко автомобила пред банка, последвани от взрив на атентатор самоубиец в хотелското лоби, заяви началникът на националната полиция. Кадри от охранителни камери показаха трима нападатели, облечени в черно, да тичат през паркинга, последвани малко по-късно от четвърти. Единият бил със зелен пояс с гранати.

Осем часа след началото на атаката, в района се чуваха изстрели, което означава, че ситуацията все още не е под контрол, отбелязва агенцията. Десетки хора продължават да се крият във вътрешността на комплекса, посочил източник от силите за сигурност.

По обед вътрешният министър Фред Матианги бе заявил, че всички сгради са обезопасени и десетки хора са евакуирани. Той обаче не уточни къде се намират нападателите, като каза само, че силите за сигурност продължават “да прочистват”. Час след неговото изявление отново избухнаха престрелки.

Британец и американец са сред 15-те жертви на вчерашното нападение в кенийската столица Найроби, съобщи Ройтерс, като се позовава на служител в местната морга. Телата били идентифицирани по личните документи на жертвите, уточнил източникът. 11 други убити, транспортирани в моргата, били кенийци, а двама нямали документи за самоличност.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + seventeen =