Наплив на български туристи към Турция след обезценяването на лирата

Бум на български туристи към Турция след обезценяването на лирата. Това отчетоха от туристическите агенции у нас. Заради срива на турската лира дрехи, обувки, храни и перилни препарати струват в пъти по-евтино в Турция, отколкото в България. Междувременно финансисти предупреждават, че кризата с валутата на южната ни съседка ще се отрази и на стабилността на еврото.

Ниските цени, летните намаления и обезценяването на турската лира привличат ежедневно български туристи към търговските центрова и пазарите в Одрин и Истанбул. Това разказа за Дарик Джамал Лютфи – управител на туроператорска фирма.

“При нас всичко се е увеличило като туристически поток. Но специално след срива на турската лира хората започнаха да пътуват малко повече за ежедневните неща, които са им нужни, за пазар най-вече. Могат да си купят много неща от Турция, като дрехи, прах за пране и много други неща, нужни за ежедневието. Плюс екскурзиите, които са на много добри цени. Лирата като се срина това добави допълнителен бонус за пътуващите натам”, обясни той.

Сривът на турската лира ще донесе сътресения в еврозоната, коментира за Дарик икономистът Йоанис Каламарис.

“Това бе очаквано, тъй като макроикономически икономиката на Турция нямаше как да оцелее. В момента ще има едно домино от проблеми във финансов аспект, които ще касаят и европейски банки – в Испания, Италия, тъй като те са финансирали доста турската икономика, и това ще бъде проблем за банковия сектор. Не само за туристическия сектор ще бъде по-евтино, това е добрата страна на нещата. Но има и друга, която евентуално ще повлияе на останалите икономики в Европа“, поясни експертът.

В опит да спре обезценяването на валутата си Турската централна банка освободи милиарди лири и долари за банките в страната. Централната банка в южната ни съседка прогнозира увеличаване на инфлацията.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 16 =