Не споделяйте това! Новият закон за авторските права в ЕС може да убие безплатния интернет! – Нийл Кларк

Нийл Кларк е журналист, писател, телевизионен оператор и блогър. Той е писал за много вестници и списания в Обединеното кралство и други страни, включително The Guardian, Morning Star, Daily and Sunday Express, Mail в неделя, Daily Mail, Daily Telegraph, New Statesman, The Spectator, The Week и The American Conservative. Той е редовен експерт по RT и също така се появява по BBC TV и радио, Sky News, Press TV и Voice of Russia. Той е съосновател на “Кампания за обществено ползване”. В своя блог,той разказва за политиката и световните дела.

В случая, става въпрос основно эа битка между милиардерите Axel Springer SE и Google. Но обикновените потребители на интернет ще бъдат жертва на новия закон на ЕС за авторското право, който спешно се нуждае от промяна.

Добре е да споделяте. Но Европейският парламент очевидно не мисли така. Новото му законодателство за авторското право , минало миналата седмица, става доста сериозно, когато споделяте нещата онлайн. Динамиката на интернет е застрашена. Когато Тим Бърнърс-Лий, създателят на World Wide Web, ни предупреждава за опасностите, които новия закон поставя, всички трябва да се изправяме и да обърнем внимание.

За начало законодателството прехвърля отговорността за качването на материали за авторски права върху самите интернет платформи. Преди това, работата на компаниите, които мислеха, че са нарушени авторските права, е това. Мнозина не се притесняват и са щастливи да видят, че материалът им е качен на сайтове като YouTube, тъй като те знаят, че популяризират работата на художника и увеличават продажбите. Но всичко това,  е много вероятно да се промени.

Съгласно член13, платформите би трябвало да инсталират “филтри за качване”. YouTube може да се отърве от голяма част от съдържанието си. Големи сайтове вероятно ще оцелеят, но, както предупреждава ZDNet тук, по-малки обекти може лесно да бъдат изключени от бизнеса “авторските тролове”.

Не че има нещо нередно, разбира се, с разумна защита на авторското право. Като плодовит писател и автор на пет статии на седмица не мога да ви кажа колко разочарован и ядосан чувствам, когато виждам работата си “пиратска” от търговски уебсайт, който дори не е поискал разрешението ми да го препечата, беэ да ми предложат плащане. Законът за авторското право се нуждае от реформа в цифровата ера Трябва да има лесен начин за създателите на съдържание да получават плащане от тези, които са откраднали работата ни. Проблемът е, че ЕС използва бомбардировач, за да пробие орех.

Погледнете начина, по който директивата заплашва възможността да се свързвате и да цитирате друга работа без заплащане.

Сайтове, които четете сега, биха били неблагоприятно засегнати и дори могат да бъдат премахнати. Едно от предимствата на писането на статия за онлайн сайт за печат е, че връзките със споменатите статии могат лесно да бъдат вмъкнати. Това дава възможност на читателя да види за себе си оригиналния източник. Но член 11 от директивата поражда опасения, че при определени обстоятелства плащането трябва да се изплаща на обекти, които са свързани. Да можеш да цитираш свободно от други статии, стига те да бъдат кредитирани, със сигурност е добро нещо. Това е от съществено значение, например, когато пишете парче, което дисектира друго. Но според новото законодателство може да се наложи да се плащат дори най-кратките цитати. Помислете колко това ще ограничи качеството на журналистиката и ще попречи на свободния обмен на знания.

Член 13 гласи, че “доставчиците на услуги за споделяне на съдържание онлайн и носителите на права трябва да си сътрудничат добросъвестно, за да гарантират, че няма достъп до неразрешени защитени произведения или друг предмет на техните услуги”. Това може да означава, че сте туитирали GIF на мениджъра на Manchester United Jose Моуриньо, което може да се превърне в “фаул” на закона.

Може би си мислите, че ще отидете на футболен мач, като направите снимка на играч, мениджър, отбор или стадион, а след това да го пуснете. Бъдете внимателни, може да ви дадат червен картон по силата на член 12а, както е посочено тук в Wired в техния раздел “Explainer” (трябва ли да ги платим за връзката, Ed?).

Цялостното въздействие на законодателството, ако стане закон в държавите-членки, ще бъде зашеметяващо. Ние всички ще се превърнем в нервни развалини, притеснени, че сме нарушили новите закони по един или друг начин. Дали вече нямаме достатъчно стрес в живота си, без Европейският парламент да се присъедини към него? Това, което прави интернет толкова fandabidozi (ще трябва да платим авторските права на Krankies да използваме този термин ?!), е, че досега е била свободна да растат органично.

Законодателството на ЕС е лошо, тъй като е само по себе си, а трябва да се разглежда като част от по-широкия опит за ограничаване на свободното изразяване и свободния обмен на идеите на Запада в момент, когато по-малко хора от всякога вярват в установяването . Този месец, британски депутат от името на Луси Пауъл стартира законопроект в парламента, озаглавен “Билд за онлайн форуми”, за забрана на частни Facebook групи, които популяризират “омраза” , “расизъм” и “фалшиви новини” . Но кой определя какво всъщност означават тези термини?

Властите ще използват своите правомощия селективно и лицемерно, за да заглушат всеки, който представлява заплаха за живеещите в замъка много комфортен живот. Просто погледнете как дебатът за “фалшивите новини” е бил подреден по такъв начин, че да се приравнят “фалшивите новини” с “руските новини”, игнорирайки обнародването на “фалшиви новини” от неруски медии за иракските оръжия за масово унищожение, довели до война която уби над 1 млн. души.

Законопроектът на Пауъл идва след огромния натиск, че компании като Facebook са били  иэполэвани от неодобрени доставчици. Бяха ни казали, че през юли Twitter бе очистен от около 70 милиона сметки. Цензурата се връща под прикритието на “борбата с екстремизма”, “противопоставянето на фалшиви новини” или “противодействието на бича на антисемитизма”. Ако искат да го цензурират, те ще намерят благородно звучащо, добродетелно извинение. Трябва да се съпротивляваме и да се съпротивляваме силно.

В свободните общества, всичко трябва да зависи от самите потребители на интернет и те да решават какви статии четат, към какви Facebook групи се присъединяват (затворени или по друг начин) и какви Twitter акаунти следват. ЕС трябва да се занимава не с опитите си да контролира интернет, поради произведени “опасения” за авторското право, а с решаването на належащите проблеми, засягащи европейските икономики. Безработицата сред младежта възлиза на около 43% в Гърция, 33% в Испания и 32% в Италия, последният път, когато гледах . Каква ще бъде директивата за авторското право спрямо младите безработни?

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 16 =