Небулиэатор, инхалатор и други средства срещу кашлица и ринит – качена

Вдишването е популярен начин за лечение на настинки и кашлица, който се използва както в поликлиниката, така и у дома. Инхалациите сру кашлица и простуда помагат бързо да се справим със симптомите и да възстановят дишането. Въпреки това, тази процедура има много противопоказания и някои пациенти трябва да я прилагат с изключителна предпазливост. Инхалации. Предимства и недостатъци

Инхалацията е един от методите за физиотерапия, който е въвеждането в тялото на лекарства под формата на суспендирани частици в пара (аерозоли). Инхалациите се извършват не само в болнична среда, но и вкъщи с помощта на специални устройства – инхалатори. Предимството на инхалацията е, че с този метод на лечение има целева доставка на лекарства до местата, които се нуждаят най-много от тях, например, ако става дума за възпалителни заболявания на дихателните пътища. Това е много по-ефективно от използването на лекарства, които трябва да бъдат взети или инжектирани интравенозно, защото при това системно действие има странични реакции. При вдишване лекарствата не навлизат в системния кръвен поток, така че честотата на нежеланите реакции е значително намалена. С помощта на инхалации, при кашлица или хрема можете да постигнете следните терапевтични ефекти:

разширяване на бронхите (бронходилатация);

Мукорегулация – намаляване на вискозитета на бронхиалните секрети, в резултат на което храчките се отделят по-лесно от бронхите;

елиминиране на възпалението, което допринася за възстановяване.

Недостатъците на инхалацията включват:

често при пациенти има затруднения при спазване на температурния режим;

при термично въздействие при инхалации съдовете се разширяват, което спомага за появата на допълнителна подпухналост при ларингит.

Понякога това може да застраши живота на пациента; горещият аерозол, вдишван от пациента, води до разхлабване на лигавиците и намаляване на локалния имунитет, което само улеснява проникването на инфекциозни агенти в тялото.

Видове инхалации

В зависимост от температурата на вдишвания аерозол и формата на лекарството, се разграничават следните видове инхалации: Вдишване на пара .

При вдишване на пара, въздухът загрява до 45 градуса по Целзий. Максималната допустима температура е 55 градуса (за възрастни). Ако вдишвате твърде горещ въздух, това може да доведе до изгаряния на ларинкса и фаринкса. За инхалации с пара се използват етерични масла или отвари от лечебни растения. Парогенераторите са ефективни при болезнено преглъщане, кашлица с трудни храчки, особено в началните стадии на заболяването. Продължителността на процедурата за вдишване на пара е 5-7 минути.

Суха инхалация

В този случай, разтворът на лекарството эа  кашлица се смесва с горещ въздух. След като водата се изпари, прахът от лекарството лесно прониква в ларинкса и трахеята. Като правило се използват сухи инхалации за възпалителни заболявания на бронхите и белите дробове. Предимството на сухата инхалация е, че може да се използва за точно дозиране на инжектираното активно вещество. Дозата се избира индивидуално, в зависимост от възрастта и заболяването.

Маслена инхалация

Такива вдишвания, при простуда и кашлица омекотяват лигавицата. И те също образуват защитен маслен филм в нея. Инхалациите с масла улесняват състоянието на пациента по време на кашлица, ринит и също така се използват за предотвратяване на бронхопулмонални заболявания. За извършване на маслени инхалации се използват етерични масла от мента, евкалипт, бор, лайка, ела и др.

Внимание!

Мастните инхалации са противопоказани за пациенти, които работят във фабрика с висока степен на эапрашеност. Това е така, эащото маслото се комбинира с прахови частици в дихателните пътища и образува конгломерати, които могат да запушат лумена на бронхиолите и белодробните алвеоли.

Как да шравите инхалации

Вдишването трябва да се извършва стриктно в съответствие с правилата и в съответствие с препоръките на лекуващия лекар. Лекарите дават следните препоръки за тези, които ще правят инхалации у дома: Ако имате ринит , тогава по време на инхалацията трябва да вдишвате с носа си. В този случай, не правете ненужни усилия за прилагане на дихателните движения, особено ако имате запушен нос. При заболявания на ларинкса, фаринкса, белите дробове и бронхите, вдишвайте лекарството през устата. В този случай, след вдишване за няколко секунди, задръжте дъха си, след това издишайте през носа си. При инхалация, дишането на пациента трябва да бъде свободно и спокойно. При извършване на манипулациите, дрехите не трябва да стягат гръдния кош и да пречат на дихателните движения. При инхалация, в рамките на един час след процедурата, е противопоказано да се говори, да се пият течности или да се пуши. Най-добре е да използвате инхалация преди или след хранене с интервал от 2 часа. След физическо натоварване или тренировка, инхалацията трябва да се направи след 1,5-2 часа. Обикновено, лечението е 5-10 дни инхалации, и ако е необходимо (и добра поносимост на инхалиране), може да се стигне до 15 сесии. Необходимо е да се правят инхалации не повече от три пъти дневно. Въэрстни трябва да вдишват от 5 до 10 минути.

Специални инструкции

Преди и халация, трябва да измиете ръцете си. Внимателно следете състоянието на инхалатора, иэполэвайте  го правилно и провеждайте редовно антисептично лечение след всяка сесия. Това изключва възможността за повторна инфекция на пациента и ще ускори процеса на възстановяване. В някои случаи лекарите предписват инхалации с последователна промяна на лекарството. В този случай, първоначално, като правило, се вдишват бронходилататори, и след това отхрачващо лекарство , и в края на процедурата, се използват аерозоли с противовъзпалително действие.

Инхалации эа деца

Провеждането на инхалация на дете, без консултация с лекар, е непрепоръчително. Децата могат да правят инхалации с топла вода с температура на въздуха до 40 градуса по Целзий. За инхалации използвайте минерална вода, сода, декомпозиции на отхрачващи и противовъзпалителни билки. Използвайте етерични масла за деца с голяма нужда, особено ако детето има тенденция към алергии. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да направите такава инхалация на детето си. Ако прекалите с маслото, това може да доведе до сухота в лигавиците на дихателните пътища и да влоши състоянието на пациента.

Колко време да се прави инхалационната процедура за дете зависи от възрастта и здравословното му състояние. Обикновено времето за лечение на малки деца не трябва да надвишава 3 минути. Новородените деца могат да дишат лекарствен разтвор в рамките на 30-60 секунди.

Инхалатор, пулвериэатор и други устройства эа инхалация

Ако член на вашето семейство често е болен, най-добре е да имате специален инхалатор или пулверизатор . Предварителната покупка на устройството за вдишване трябва да се консултира с лекар. Вкъщи, инхалациите се извършват с помощта на турбокомпресори и разделители . Първите, разпръскват лекарства под формата на сух прах, а разделителите осигуряват доставянето на аерозолни състави в предписаната доза.

Как да използвате правилно инхалатора?

Най-лесният за употреба у дома за инхалация е пулверизаторът . Това устройство осигурява доставката на медицински вещества в дихателната система на пациента с помощта на ултразвук. С помощта на пулверизатор е възможно да се правят инхалации за всички заболявания на дихателната система: бронхит, ларингит, астма, кистозна фиброза, хронична обструктивна белодробна болест и др. Изключения са такива заболявания като аденоидит, тонзилит и хрема, при които пулверизаторът може само да облекчи състоянието. Преди да купите инхалатор, обаче, консултирайте се с вашия лекар. Сред недостатъците на компресорните пулверизатори може да се нарече фактът, че те работят шумно, което може да изплаши много малки деца.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =