Необходимо ли е да се облекчат симптомите на настинка?

Антивирусните и имуностимулиращи лекарства се приемат само по индикации и не е необходимо да се вземат антибиотици. Те могат да бъдат необходими само в 8-10% от случаите – с развитието на усложнения на ARVI . Но ние не трябва да ги приемаме, защото в първите няколко дни ще започнеат да се борят с локалното възпаление, което отваря пътя за следващите нашественици – бактериите, които причиняват същите тези усложнения: синузит, бронхит, пневмония.

Съвременният ритъм на живота напълно ни лишава от въэможността да боледуваме от всички правила. Най-забележителният пример е обикновената настинка. Без да обръщаме внимание на първите си симптоми и да пренебрегваюе другите, продължаваме да работим. В същото време, вирусите вече започват да имат вредно въздействие върху тялото. Лекарите препоръчват: эа да спрем влияние то незабавно и с появата на първите признаци на остра респираторна вирусна инфекция, да си  осигурим спешна и ефективна помощ.

Специалисти  не препоръчват самолечение, особено когато става въпрос за здравето на децата. За съжаление, лечението на ARVI у нас често е придружено от множество лекарства, чиято ефективност не е доказана. Трябва да се отбележи, че често такива лекарства се предписват от самите лекари.

Премахване на симптомите на настинка. 

Това, на първо място, ще улесни проявата на симптоми на ARVI и грип , и второ, значително ще подобри състоянието. Спомнете си, началото на простудата – постепенно, тя преминава в остра респираторна вирусна инфекция

Треска

Простудата се характеризира с леко повишаване на телесната температура (рядко над 38,5 ° C). Силното повишаване на температурата в продължение на няколко часа до 39-40 ° C и нейното задържане в продължение на 3-4 дни е присъщо на грипа. Симптомите на отравяне

Ако продължим да работим и на практика нямаме симптоми на интоксикация: треперене, потене, силно главоболие в темпоралната област, болка по време на движение на очни ябълки, фотофобия, виене на свят, болки в мускулите и ставите – тогава  най-вероятно нямаме грип .

Как да правим раэлика между настинки, ТОРС и грип?

Напукване на носа и назална конгестия – визитна картичка на ARVI. За грипа малката назална конгестия е по-характерна от втория ден на заболяването. Болката и зачервяването на гърлото почти винаги съпътстват настинката и не винаги грипа. Кашлица, чувството за дискомфорт в гръдния кош в случай на остра респираторна вирусна инфекция се появяват още в самото начало на заболяването и са леки или умерени. При грип обикновено има болезнена кашлица и болка зад гръдната кост и в трахеята на 2-ия ден от заболяването.

Кихането е често срещано при настинки и рядко при грип. Зачервяването на очите при ARVI е рядко (често с наслояване на микробната инфекция) и достатъчно често при грип. Повишената умора, слабост, главоболие, раздразнителност, безсъние може да продължат 2-3 седмици след грип и практически липсват след ARVI.  Чували ли сте, че температурата не трябва да се понижава до 38,5 ° C? Този съвет трябва да бъде оценен индивидуално. Ако не понасяте дори леко повишаване на температурата, незабавно вземете антипиретик. При повишаване на телесната температура с една степен, броят на сърдечните удари се увеличава с 10 на минута – и това е значителна тежест за сърцето. За да се намали температурата, премахнат болки, главоболие, болки в гърлото, кашлица и запушване на носа, ще ви бъдат полеэни комплексни препарати против основните симптоми на ТОРС и грип. Много удобно: използвайки само едно средство за отстраняване, ние премахваме всички симптоми наведнъж. И натоварването с лекарста върху тялото е по-малко и не е нужно да мислите за съвместимостта на активните съставки и дозите.

Борим се с интоксикацията

Вирусите произвеждат токсини, които вредят на сърдечно-съдовата система, мозъка, бъбреците и черния дроб. Нервната система също страда – по време на заболяване изпитваме раздразнителност, слабост, вегетативни разстройства. В борбата с тези проблеми ще ви витаминната терапия и спазване на почивката на леглото (или поне домашна почивка).

Как да иэберем правилното лекарство эа настинка? Многосимптоматичните комплексни препарати се различават по състава и дозите. При избора на лекарство за настинка трябва да се съсредоточите върху два основни критерия – ефективност и безопасност. Преди всичко обръщайте внимание на еднократна доза от активното вещество. Много многосимптоматични средства съдържат парацетамол като активна съставка. Минималната терапевтична доза парацетамол за възрастен човек с тегло 70 kg е 700 mg. Поемането на по-малка част може да не доведе до очаквания терапевтичен ефект. А предозирането е опасно, защото създава ненужно напрежение върху черния дроб. Така че не се поддавайте на изкушението да “укрепвате ефекта” с допълнителна доза спестяващо лекарство. Много комплексни препарати все още съдържат антихистаминови компоненти, които, разбира се, облекчават състоянието на обикновена настинка, но в същото време причиняват сънливост и намаляват концентрацията на внимание. Например, компонентът на фенимарамина е производно на димедрол, което има изразен седативен ефект. След като сте приемали лекарства с фениламин, не се препоръчва шофиране, не се препоръчва да се работи с помощта на сложни механиэми. Ако не сте сигурни дали даденият препарат е подходящ за неговия състав и дозировка, не се колебайте да потърсите съвет от фармацевт. В края на краищата, погрешното лекарство може значително да увреди здравето ви. Антибиотици, антивирусни лекарства , имуномодулатори и лекарства с интерферон не се препоръчват за симптоматично лечение на неусложнени остри респираторни инфекции при деца.

Ефективни антивирусни репарати

Понастоящем ефективността на следните методи при лечението на остра респираторна вирусна инфекция не е доказана:

  • термични процедури;
  • билкови лекарства;
  • приемане на интерферон;
  • приемане на витамини;
  • приемане на хомеопатични препарати;
  • антибиотици за профилактика.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =