Неприятният мирис на пот елиминира донорните бактерии

Бактериите, живеещи в подмишниците, са основният източник на неприятната миризма на пот . На някои хора отделят пот с толкова силна мириэма, че никакъв деэодорант  не е в състояние да я прикрие. В медицината това състояние се нарича осмидроза. Но трансплантирането на аксиларни бактерии от здрав човек може да реши проблема най-малко от един до два месеца. Телата ни са обитавани от бактерии, които пряко засягат здравето. Д

исбактериозата на червата , например, е свързана с различни стомашно-чревни, имунни и дори неврологични заболявания. Кожата също има своя собствена микробиома. При подмишниците, доминирани от стрептококи и Corynebacterium, човек може да  развие osmidroz – остра и неприятна миризма на пот, която е трудно да се коригира.

Ако аксиларните бактерии са доминирани от стрептококи и коринебактерии, човек може да развие осмидроза – остър и неприятен мирис на пот. Преди няколко години Крис Калеварт от Калифорнийския университет в Сан Диего, иэучаваа  близнаци, единият от които има особено неприятна миризма на тялото . Калеварт подозира, че “добрите” бактерии, живеещи в подмишниците на единия брат, могат да премахнат проблема.

ДОБРИ БАКТЕРИИ 

Аксиларните бактерии живеят дълбоко в кожата, и  эа да стигнат до повърхността заедно с мъртвите клетки на епидермиса, са необходими  няколко дни. Преди остъргване на епидермиса, изследователите иэисмват от эдравия брат  да не се къпе в продължение на 4 дни, а другият блиэнак в това време активно  използва антибактериален сапун, за да създаде най-чиста “почва” за трансплантация на добри бактерии. Когато Калеварт присажда аксиларната бактерия на здрав брат в кожата на неговия блиэнак,, проблемът за неприятната миризма на пот бързо изчезва. “Ефектът продължи една година и ние сме много доволни от него”, казва Калеарт. Калеварт и колегите му извършват тази процедура със 17 доброволци, чиито най-близки роднини са били донорите на бактерии. Преди и след трансплантацията ароматът на участниците е оценен от екип от 8 души. 16 от 18 души отбелязват подобрение на миризмата на тялото през месеца. Половината от групата имат дългосрочни подобрения, които са продължили 3 месеца или повече. Kallewart представя резултатите на симпозиум на дерматолозите в Стокхолм и статията е публикувана в списанието Experimental Dermatology. “Това е много добра идея”, признава Ема Ален-Верко от университета Гуелф в Канада. – Надявам се, че този подход ще бъде полезен и при лечението на някои кожни заболявания – екзема и псориазис .

КАК ДА ПОДОБРИТЕ МИРИЗМАТА НА ПОТ ПОД ПОДМИШНИЦИТЕ СИ 

Докато експерименталната терапия на американските учени не е достъпна за широката общественост, има няколко начина да се подобри миризмата на пот под подмишниците. Особено силно те са  повлияни от бактериите, които се хранят с липиди – мазнини и масла. Можете да ограничите количеството на липидите в кожата, като поддържате здравословно тегло и избягвате мазни храни. Феновете на бързо хранене и месо, миришат по-лошо от тези, които предпочитат зеленчуци и поддържат здравословно тегло. Бръснене и носене на естествени тъкани също може да помогне. Бактериите се намират върху дрехите ни и някои тъкани стимулират растежа им, эасилвайки миризмата на пот. Изпирането не решава този проблем: така просто помагате на бактериите да се разпространяват сред съдържанието на вашата пералня. Особено нежелателно в такива случаи е облекло, изработено от полиестер.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =