Нещо невероятно се случва, когато имаш повече жени в борда на компанията

Калифорния стана първият щат, който изисква в борда на всяка компания да участвт жени.

В неделя губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа законопроект , който налага всички публични компании със седалище в Калифорния да имат най-малко един член-жена на борда до края на 2019 г., а за дружества с пет или повече директори трябва да имат две до три жени членове на борда.

“Като се имат предвид всички специални привилегии, на .които корпорациите са се радвали толкова дълго, е крайно време корпоративните съвети да включват хората, които съставляват повече от половината” личности “в Америка”, пише Браун в съобщение при подписването.

След като три или повече жени в борда на директорите на компанията помагат на компаниите да се представят по-добре финансово, фирмата за финансово планиране MSCI MSCI,+1.04%   заяви в доклад през март. След анализ на изследване по темата, MSCI заяви, че една по-разнообразна работна сила и съвет на директорите водят до по-голямо разнообразие от идеи.

Компаниите с три или повече жени на борда имат средна производителност с 1,2 процентни пункта над тези в съответните им индустрии.

Но компаниите с три или повече жени в техните съвети, които също използват водещи практики за управление на таланти, виждат още повече финансови ползи, включително по-високи средни размери на изплащане на дивиденти и възвръщаемост на собствения капитал. “Управлението на таланти” се отнася до всякакви практики или политики, които една компания има, която помага за привличането, задържането и развитието на работната сила.

MSCI проучи повече от 600 големи и средни компании в индустрията на потребителски дискреционни и щапелни стоки, индустриални сектори и банкиране в 23 “разработени” пазари, за да провери хипотезата, че просто не е достатъчно да се наемат повече жени на корпоративни съвети. (Тези развити пазари включват Канада, САЩ, 16 европейски държави, включително Швеция и Великобритания, и пет страни в Тихия океан, включително Сингапур и Нова Зеландия).

Освен че има три или повече жени директори в течение на три години, тези компании са имали средна производителност с 1,2 процентни пункта повече от тези в съответната индустрия. За разлика от тях тези с повече мъже, отбелязват ръст на производителността на служителите с 1.2 процентни пункта под индустриалните медиани.

Компаниите с три или повече жени в техните съвети са имали още повече финансови ползи, включително по-високи средни съотношения на изплащане на дивиденти и възвръщаемост на собствения капитал.

Някои компании обаче имат дълъг път да постигнат тези цели. Жените през 2017 г. съставляват само 16% от местата в борда на 3 000 от големите американски компании, проследени в индекса “Ръсел 3000”, според компанията Equilar, която проследява напредъка на жените лидери. Това се е увеличило леко с 15% през предходната година.

Изглежда, че в най-добрия случай има съпротива или пристрастия, в най-лошия случай, срещу жените, които заемат тези роли. Около 53% от директорите на публични дружества, които са отговорили на проучването на PricewaterhouseCoopers през 2016 г., смятат, че жените трябва да заемат 40% от местата в борда или по-малко. Около 10% от директорите на борд, които са отговорили на проучването – 97% от които са мъже – казват, че ако бордът иска да работи на максимален потенциал, не повече от един на всеки пет членове на борда трябва да бъде жена.

Но по други начини е постигнат известен напредък. Броят на жените, които стават главни изпълнителни директори, например, се увеличава. От 1,043 главни директори, които бяха заменени през 2016 г., 193 (18,5%) бяха заменени от жени . През 2010 г. този брой е бил 12,3%, според консултантската фирма Challenger, Grey & Christmas.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − seven =