Нобелова награда эа фиэика эа 2018 година

Нобелова награда за физика бе връчена на Артър Ашкин, Жерар Мууру и Дона Стрикланд за иэобретенията им в областта на лазерната физика, съобщи Кралската шведска академия на науките във вторник.

“Кралската шведска академия на науките реши да присъди наградата” NobelPrize in Physics 2018 “за новаторски изобретения в областта на лазерната физика” с участието на Артър Ашкин, а другата половина съвместно с Джерард Мюро и Дона Стрикланд “, съобщи академията в Twitter.

Работата на Mourou и Strickland позволи да се открият нови области на изследване и да се стигне до широки индустриални и медицински приложения, включително очна хирургия, извършена с ултра-остри лазерни лъчи.

Аскин изобрети “оптични пинсети”, които позволяват да се хващат, завъртат, нарязват, натискат и издърпват микроорганизмите с помощта на светлинни лъчи, без да ги повредят. Това създава нови възможности за изучаване на биологичните процеси, обясни академията.

Ден преди това, американският имунолог Джеймс Алисън и японският имунолог Tasuku Honjo получиха  Нобеловата награда за физиология или медицина от 2018 г. за откритията си в областта на раковата терапия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 5 =