Нова бежанска вълна тръгва към България

В последните седмици рязко се увеличава броят на мигрантите, идващи от Турция към Гърция. Само за седем дни в края на август на остров Лесбос са пристигнали 650 мигранти, предимно от Афганистан.

Половината от общо 56 000 души, които са влезли в Европа от началото на годината, са се озовали в Гърция, сочи статистиката. Обстоятелствата принудиха Атина да активира план за действие при извънредно положение.

Увеличението в броя на чужденците се приписва на няколко фактора. От една страна подновените боеве в Сирия карат хиляди да бягат на север, а от друга – властите в Турция имат планове да върнат до 1 млн. сирийци в страната им. Ердоган заплаши да върне бежанците в Европа, ако споразумението с Анкара не се спазва и тя не получава обещаната помощ.

Преводачът от сирийски език Мажд Алгафари коментира темата в предаването „Здравей, България” по NOVA и беше категоричен: „За нас опасност няма, защото бежанците само преминават през страната ни.

Никой не иска да остава в България.

Запишем ли ги обаче като преминали през нашата територия, един ден ще ни ги върнат. Ако обаче не ги запишем – тогава е знаем какво минава през границата ни и ако от група от 100 човека 5-6 решат да останат тук, ние няма да знаем какви са тези 5-6 души Лошото е, че точно тези 5-6 човека организират обучения и лансират идеите на „Ислямска държава” за тероризъм и какво ли не”.

Според него няма как към България да тръгне бежанска вълна от Турция. „Ердоган не може да отвори границите. Дори да го направи, не той контролира трафика на мигранти, а занимаващите се с тази незаконна дейност. Ако те държат високи цени, потокът ще е по-малък и обратно. Хората така или иначе са в Турция, ако искаха да тръгнат на запад, досега да са го направили 100 пъти”, поясни Алгафари.

Той коментира и клип, разпространяващ се от дни в интернет. На него се вижда как бежанци прескачат гранична ограда с помощта на стълба. Твърди се, че кадрите са от границата ни с Турция. От „Гранична полиция” обаче не потвърждават дали наистина мястото е това.

„Смятам, че това наистина е нашата граница, гледайки конструкцията на оградата, но не мога да бъда 100% сигурен.

С една такава стълба за 5 минути преминават около 30 души”,

каза Алгафари.

В социалните мрежи вече има хора, които рекламират своята трафикантска дейност, за да може всеки който се интересува да знае какви са цените – с яхта 2000 евро от Турция до Гърция, с лодка – 1000 евро. „Човек има ли парите не е решил, не е тръгнал”, категоричен е експертът.

„В много случаи трафикантите, като видят някоя група мигранти, която се е самоорганизирала и е тръгнала към България например, самите те уведомяват граничните власти”, обясни Алгафари.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − 4 =