Нова стратегия за лечение на хепатит

Хепатитът , възпаление на черния дроб, е доста често срещано заболяване. Има много спекулации за това заболяване. В тази статия експертите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията дават обща информация за видовете хепатит и дават статистически данни. Също така се публикува информация за хепатит С и подробни отговори на често задавани въпроси относно начините на инфекция с хепатит С.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХЕПАТИТЪТ?

Хепатитът означава възпаление на черния дроб. Токсините, някои лекарства, някои болести, злоупотребата с алкохол, както и бактериалните и вирусни инфекции могат да причинят това чернодробно заболяване. Хепатит е и името на семейство вирусни инфекции, които засягат черния дроб. Най-често срещаните видове са хепатит А, хепатит В и хепатит С. Ваксинирането предпазва от хепатит В, затова е силно препоръчително да се направи инокулация срещу това заболяване.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ХЕПАТИТ А, ХЕПАТИТ В И ХЕПАТИТ С. 

Хепатит А, хепатит В и хепатит С са заболявания, причинени от три различни вируса. Въпреки че всеки от тях може да даде същите симптоми, те се предават по различен начин и засягат черния дроб по различни начини.

Хепатит А е само в остра форма и не се превръща в хронично заболяване.

Хепатит В и хепатит С също първоначално се появяват в остра форма, но при някои хора вирусът остава в организма и това води до хронични заболявания и продължителни чернодробни проблеми. Лекарите са разработили ваксини срещу хепатит А и В. Ваксините срещу хепатит С все още не съществуват. Ако някое лице се е възстановило от предишен вид хепатит в миналото, то все още рискува да се зарази с друг вид вирус.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ХЕПАТИТ С?

Хепатит С е инфекциозно заболяване на черния дроб. Тежестта на заболяването варира от леко заболяване, което продължава няколко седмици, до тежко заболяване, което засяга черния дроб, през целия живот. Хепатит С възниква в резултат на инфекция с вируса на хепатит С (HCV), който се разпространява основно чрез контакт с кръвта на заразен човек. Хепатитът С може да бъде остро и хронично заболяване Остър хепатит С е заболяване, което се развива през първите 6 месеца след инфекцията. При повечето хора острата вирусна инфекция на хепатит С се развива в хронична форма. Хроничната инфекция на вируса на хепатит С е дългосрочно заболяване, което настъпва, когато вирусът на хепатит С остава в човешкото тяло. Вирусната инфекция на хепатит С може да бъде в тялото през целия живот и да доведе до сериозни проблеми с черния дроб, включително цироза (белези) или рак на черния дроб.

Хепатит C обикновено се предава чрез кръв от човек, заразен с хепатит С. Днес, повечето хора се заразяват с този вирус при смяна на иглите по време на употребата на наркотици. Методи за инфекция с хепатит С:

Споделяне на игли или спринцовки от наркомани, когато инжектират лекарства в тялото

Инфекция в лечебни заведения и козметични салони

Придобиването на вируса от майката, носителят на вируса на хепатита

По-рядко хората могат да бъдат заразени с вируса на хепатит С в следните случаи: При обмена на предмети за лична хигиена в контакт с кръвта на заразеното лице (бръсначи или четки за зъби)

Сексуален контакт с лице, заразено с вируса на хепатит С.

МОЖЕ ЛИ ХЕПАТИТ С ДА БЪДЕ ПРЕДАВАН ПО ПОЛОВ ПЪТ?

Да, но рискът от заразяване с хепатит С по време на секс е нисък. Рискът от инфекция се увеличава с няколко сексуални партньори, в случай на полово предавани болести, анален секс  или наличие на ХИВ в организма. Този въпрос продължава да се проучва от експерти в тази област.

МОЖЕ ЛИ ХЕПАТИТ С ДА СЕ ПРЕДАВА В ПИЪРСИНГ САЛОНИ И ТАТУИРОВКИ

Според проучвания експертите не са открили случаи на инфекция с хепатит С в лицензирани татус и пиърсинг студия и ателиета. Въпреки това, предаването на хепатит С (и други инфекциозни заболявания) е възможно, когато работните инструменти са слабо стерилизирани. Междувременно популярността на боди арта расте, а татуировките и пиърсинга често се практикуват на местата за лишаване от свобода. Учените и лекарите продължават да изследват въпроса за татуировките и пиърсинга в контекста на разпространението на хепатит С.

Случаите на инфекция с хепатит С са редки в ежедневието. Такива случаи са възможни само при директен контакт с кръвта на заразен човек. Всички кръвни петна (включително сухи петна, които представляват опасност от заразяване с хепатит С) трябва да се почистват с разтвор за разреждане и специални ръкавици:

1 част белина с 10 части вода. С HCV не може да се  заразите по време на общо ползване на прибори за хранене, храна и вода, по време на кърмене, прегръдки и целувки, и се ръкувате.

КОЛКО ДЪЛГО ВИРУСЪТ НА ХЕПАТИТ С ЖИВЕЕ ИЗВЪН ЧОВЕШКОТО ТЯЛО?

Вирусът на хепатит С може да живее извън тялото при стайна температура до 3 седмици.

ГРУПА С ВИСОК РИСК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ХЕПАТИТ С 

Наркомани в миналото (които са се инжектирали преди или преди много години);

Получатели на донорна кръв, плазма и органи;

Пациенти на хемодиализа или лица, прекарали много години на диализа с диагноза ” бъбречна недостатъчност “; Хора, които са били татуирани без стерилизиране на инструменти.

ГРУПА СЪС СРЕДЕН РИСК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ХЕПАТИТ С 

Здравни работници;

Получатели на кръв или органи от донор, инфектиран с вируса на хепатит С; Пациенти с HIV инфекция ;

Деца на HIV-позитивни майки, които също имат вирус на хепатит С.

ГРУПА С НИСЪК РИСК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ХЕПАТИТ С: 

Хора, които правят секс с лице, което носи вируса на хепатит С.

Лица, които не спазват правилата за лична хигиена и използват бръсначи или четки за зъби на друг, които влизат в контакт с кръвта на лице, заразено с хепатит С

МОЖЕ ЛИ БРЕМЕННА ЖЕНА ДА ЗАРАЗИ ДЕТЕ В УТРОБАТА С ВИРУС НА ХЕПАТИТ С.

Хепатит С рядко се предава на плода от бременната жена. Само 6 новородени от 100 деца, родени от майки с хепатит С, са заразени с този вирус. Въпреки това заплахата от инфекция се увеличава, ако майката е заразена с ХИВ.

Проучванията не са открили връзката между ухапвания от комари или други насекоми и факти за инфекция с вируса на хепатит С.

МОГА ЛИ ДА ДАРЯ КРЪВ, ОРГАНИ ИЛИ СПЕРМА КАТО ДОНОР, АКО ИМАМ ХЕПАТИТ С?

Не. Ако някога сте били тествани за наличие на вируса на хепатит С в организма и сте получили положителен отговор, експертите не препоръчват  да дарявате кръв, органи или сперма, защото така инфекцията се предава на получателя.

Въпреки че хепатит С е доста сериозна болест и изисква постоянен мониторинг, квалификацията на лекаря и ранната диагностика на хепатита  играят ключова роля в хода на лечението. Болестта е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение. Благодарение на обширния списък с отговори на често задаваните въпроси се надяваме, че честотата на разпространение на хепатит С ще намалее и населението ще вземе сериозно предвид този въпрос.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 13 =