Нови правила в ЕС, уредите трябва да работят 10 години

В новите парила, приети в Европейския съюз, големите домакински уреди трябва да са така конструирани, че да работят поне 10 години. Причината за регулациите са многобройни жалби за повреди, настъпили малко след изтичането на обичайния двугодишен гаранционен срок, съобщава NOVA в рубриката „На твоя страна”.

Проучване показва, че между 2004 и 2012 г. делът на големите домакински уреди, които са се развалили в рамките на пет години, се е увеличил от 3,5% на 8,3%.

Новите стандарти ще важат за осветителни тела, перални машини, съдомиялни и хладилници.

Половината от жалбите за домакински уреди през последната година в България са свързани с отказано право на рекламация за повреди.

В някои от случаите дори за търговците е по-евтино да предложат нов уред вместо да ремонтират стария.

Техници коментират, че за много от уредите, които се развалят буквално след изтичане на гаранционния срок, изобщо не се произвеждат и доставят части за ремонт. Крайната цел на този подход е увеличаване на продажбите на нова техника.

Експерт посочва, че през 90-те години на миналия век, уредите постъпващи за поправка често са били на 15 и дори на 30 години. Имало е голямо количество на ремонтно пригодни части. След 2000 г. сроковете на употреба на уредите са намалели до 5-7 години. Оригиналните части за поправка пък стават все по-труднодостъпни.

В първите 2-3 години от пускането на уреда на пазара частите са сравнително евтини, но след това рязко започват да поскъпват. Също така дизайнът на самите уреди често не позволява поправки и са налага замяна.

За да се удължи срокът на употреба ЕС ще задължи производителите да осигуряват части поне за 10 години напред. Също така, частите, които са уязвими за повреди, ще трябва да могат лесно да се демонтират и монтират.

Търговец на техника коментира, че ако се мине към по-качествено производство ще трябва около половината от заводите по света да спрат работа. Според него с влагането на по-качествени материали и по-скъпи части ще се повишат и цените електроуредите. Не е възможно уред, проектиран за 5 години цикъл на живот да струва, колкото такъв с 15-годишен цикъл на живот.

В момента, освен задължителната гаранция от 2 години, търговците често дават допълнителен срок. Така гаранционното обслужване може да достигне 5 години. Ако даден дефект не бъде отстранен след три ремонта, то потребителят има право да получи обратно парите си или да замени уреда с нов.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 14 =