Няколко интересни факта за програмирането

Програмирането става все по-популярно, но все още има много факти, които хората не знаят за програмистите и самото програмиране. Този пост съдържа няколко малко известни факти за програмирането.
Подобно на други интелектуални дейности, програмирането и начина, по който хората се учат да програмират на компютри, е добре проучена. Всъщност, с все повече хора, които се учат да програмират, е естествено малко хора да знаят за някои важни факти за програмирането и разработването на софтуер.

От академична гледна точка областите на софтуерното инженерство и образованието извеждат няколко много интересни изследвания, получени от експерименти, чиито резултати са представени в магистърски и докторски дисертации. Между другото, ако сте заинтересовани да научите повече за всяка от точките, обсъдени тук, силно препоръчваме да потърсите пълната справка за повече информация.
Въз основа на този контекст ще представим 3 интересни факта, които, за съжаление, са малко известни.

Напредъкът в програмирането може да се класифицира в 4 етапа

Класификацията на напредъка на програмистите е важна за поддръжката на множество показатели, свързани с разработването на софтуер, а също и за ръководителите на проекти и другите специалисти, за да оценят доколко проектът е добър като цяло.
Освен това е важно да знаете в коя фаза на напредъка разработчикът трябва, наред с други неща, да ви предложи някаква помощ, така че той да не прекарва прекалено много време в определена задача. Интересна класификация идентифицира (автоматично) четири възможни състояния на напредък:
а) Комплексно програмиране
б) Осъществяване на напредък
в) Бавен напредък
г) Забиване

Има 6 вида бариери, свързани с програмирането

Има много интересно проучване, което включва всяка една от възможните програмни бариери. За да се разберат бариерите, изследователите посочват общи фрази във всяка от рейтингите по-долу:
а) Дизайн: „Не знам какво трябва да направи компютърът“.
б) Избор: „Знам какво да правя, но не знам какво да използвам“.
в) Координация: „Знам какво да използвам, но не знам как да комбинирам това, което ми трябва“.
г) Употреба: „Знам какво да използвам, но не знам как да го използвам“.
д) Разбиране: „Мислех, че знам как да използвам X, но не прави това, което очаквах“.
е) Информация: „Разбирам какво се е случило, но не мога да проверя“.

Програмистите прекарват приблизително 30% от времето, сърфирайки в изходния код

Хората, които програмират, знаят, че по-голямата част от времето разчитат на инструмента за редактиране на изходния код. Въпреки това, времето, което е разделено между задачите за редактиране, остава неясно от научна гледна точка. Според важно проучване е установено, че приблизително 30% от работното време на програмиста се изразходва за редактиране на текста (чрез включване, редактиране или изтриване) и сърфиране между множество файлове по изходния код. Това означава, че може да се каже, че програмирането е дейност, чиято трета част е просто съзерцателна.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 20 =