Няма нови случаи на коронавирус у нас

За момента няма нови регистрирани случаи на коронавирус у нас. Увеличава се обаче броят на градовете, в които има установени положителни проби.

Най-много са заразените в София. Днес се чакат резултатите на десетки други контактни лица, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб.

За първи път в страната – цял град е поставен под карантина. Мерките, предприети в Банско са за срок от две седмици.

В световен мащаб се очаква днес броят на заразените да надвиши 200 хил. души.

“Франция възприе тактика да тества само болните, които са пристигнали в тежко състояние в болница, тъй като тестовете не достигат за всички желаещи да се изследват”, коментира още Мутафчийски.

В Гърция случаите са почти 400, в Румъния – 217. В Турция за последното денонощие са обявени нови 51 случая.

От Щаба коментираха и влиянието на вируса върху бременни жени. Заради състоянето си, те са по-податливи на подобни респираторни вируси. В научната литература не е доказано предаването на вируса на новородено, както по време на бременността, така и по време на раждането, съобщиха от Щаба.

В Пловдивския университет имат желание за откриване на лаборатория за тестване на коронавирус, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. За тази цел молекулярни биолози от университета ще преминат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора, а Щабът ще помогне с всичко, което може, за да стартира бързо.

Подобни желания за нови лаборатории има и в Бургас, и в Плевен.

“Всеки, който работи с Хепатит С, би трябвало да може да се справи”, допълни ген. Мутафчийски.

Към момента от Оперативния щаб не обмислят въвеждане на пълна карантина, както стана в Банско.

“Важното е всеки да разбере своята отговорност към обществото. Това, което аз забелязвам, е че хората са ограничили безцелните ходения по улиците и има мобилизация в обществото, което е изключително радващо”, допълни ген. Муфатчийски.

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + eleven =