Нямате достатъчно калории! 8 признака на недохранване

Рискове от недохранванетоДокато затлъстяването и свързаните с него състояния стават все по-чести, опасността от недохранване остава в сянка. Въпреки това, недохранването може да има и редица неблагоприятни последици за човешкото здраве. Има 8 основни признака, които показват, че човек не получава достатъчно калории.

Основният риск от недохранване е твърде ниското тегло. Това може да се определи от индекса за телесна маса (BMl). Вземат се теглото и височината на даден човек, за да се добие приблизителна представа дали теглото е в рамките на здравословния диапазон или не. По правило, ВMI по-малко от 18,5 се счита за недостатъчно. В интернет има калкулатори, с помощта на които, можете да определите своя индекс за телесна маса.

Здравните рискове, свързани с недостатъчното тегло, включват:

  • остеопороза и фрактура на костите
  • безплодие
  • проблеми на развитието
  • отслабена имунна система
  • недохранване
  • анемия
  • хронична умора

Причини за недохранване

Някои хора съзнателно не се хранят в резултат на ограничаващи диети или в съответствие с популярните здравни тенденции. Понякога тези диети и тенденции могат да бъдат погрешно интерпретирани или да съдържат неподходящи хранителни съвети, които могат да доведат до катастрофални последици.

В други случаи, човек не може да яде поради хранително разстройство. Някои хора имат необичайно бърз метаболизъм или високо ниво на физическа активност и не обръщат внимание на нуждите на тялото.

Признаци и симптоми на недохранване

Умора

Един от най-очевидните и често срещани симптоми, че човек не се храни пълноценно, е постоянното усещане за умора.

Тялото получава енергия от калориите в храната и напитките, които човек консумира. Тялото изисква известно количество калории за правилното функциониране на всички органи в тялото, включително основни и автоматични процеси като дишане, както и по-сложни такива като активно мислене.

Количеството калории, необходимо за поддържане на здравословно тегло, може да варира в зависимост от различни фактори, като например размера на тялото, метаболизма и нивата на физическата активност. Когато човек е недохранен, той консумира по-малко калории, отколкото са необходими за нормалното функциониране на тялото. Това може да има сериозно въздействое върху енергийните нива, което води до усещане за физическа и умствена умора, което може да влоши качеството на живот.

Ниското ниво на енергия може да има отрицателно въздействие върху физическата активност и производителността. В проучване от 2013 г.изследователите са установили, че хората с хранителни разстройства консумират твърде малко калории, което оказва неблагоприятно влияние върху физическата им форма.

Чести заболявания

Недохранването може да доведе до небалансирано хранене. Това може да означава, че човешкото тяло не получава достатъчно от някои хранителни вещества, за да поддържа здрава имунна система и да се бори с болести. Това може да доведе до факта, че заболявания като настинки ще продължават по-дълго и ще се появяват по-често.

Спазването на здравословното хранене е особено важно за хората, чиято имунна система вече е отслабена, например при малки деца и възрастни хора. В едно проучване учените установиха, че даването на  добавки на хора на възраст над 65 години, води до значително подобрение на функционирането на тяхната имунна система.

Косопад

Недохранването може да доведе до загуба на коса. Недостигът на протеини, минерали, есенциални мастни киселини може да причини загуба на коса или други аномалии, като промени в цвета на косата или текстурата.

Репродуктивни проблеми

Когато човешкото тяло не получава достатъчно храна, то дава приоритет на процесите, насочени към жизнеспособността, като дишане и циркулация. Вследствие на това, производството на полови хормони може да се влоши, което може да намали сексуалната активност на човека и да прекъсне репродуктивните процеси.

Изследователите са доказали, че диета, която съдържа неадекватно количество калории, може неблагоприятно да повлияе на репродуктивното функциониране както на мъжете, така и на жените.

Постоянно усещане за студ

Хората се нуждаят от достатъчно калории, за да поддържат здравословна телесна температура. Недостигът може да доведе до спад в температурата на човешкото тяло, което може да доведе до постоянко усещане за студ.

Хората, кото консумират ограничен брой калории, имат значително по-ниска телесна температура, от тези, които консумират повече калории.

Нарушаване на растежа при младите хора

Доброто хранене е жизненоважно  за правилното развитие на младите хора. Недостигът може да доведе до дисбаланс, който нарушава определени аспекти на развитието, като например растежа на здрави кости.

По време на пубертета, храненето трябва да е пълноценно, така че костите да растат и да укрепват. Без това човек може да остане завинаги по-нисък или по-слаб от своите връстници.

Кожни проблеми

Кожните проблеми са друг знак, че човек не се храни пълноценно. Ако тялото не получава достатъчно хранителни вещества като витамин Е, това може да доведе до кожни проблеми. Без достатъчно витамин Е, кожата може да бъде по-лесно увредена от възпаление или ултравиолетова радиация.

Други витамини, необходими за поддържане на здрава кожа, включват витамин В3 и ниацин.

Депресия

Депресията е много сложно състояние на психическото здраве, което може да има редица взаимосвързани причини. Не винаги може да се определи от какво точно се получава депресията, но понякога това състояние е признак на недохранване.

Последните данни сочат, че има връзка между лошото хранене и депресията. При изследване върху бременни жени, учените са установили, че симптомите на депресия са свързани с по-нисък прием на омега-3 мастни киселини. В друго проучване, в което са участвали 31 424 души, учените установяват, че нивата на витамин D при хората с депресия са по-ниски.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =