Обмисля се отменянето на тол системата от догодина

В четвъртък, депутатите ще обсъдят отлагането на системата за таксуване на тежкотоварни автомобили. Първоначалната идея бе тя да заработи от 16 август тази година, но превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за 1 март 2020 година. Това обаче е краен срок.

Ако тестовете се окажат успешни и бъде постигнат бърз консенсус за обхвата на пътищата и размера на тарифите, системата може да заработи и по-рано.

На този етап превозвачи предлагат тестова тарифа от 12-14 стотинки на километър за камиони над 12 тона от категория Евро 06. Според регионалното министерство обаче за тези превозни средства може да се стигне и до цена от 20-23 стотинки. Всичко това тепърва предстои за обсъждане.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъждат и промени в Закона за концесиите, които предвиждат концесионирането на морски плажове да става по реда на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Промяната цели да създаде улеснени правила, за да се избегне възможността някои от плажовете ни да останат неохраняеми.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + 9 =