Общ кръвен тест: плазма, биохимични показатели

Кръвна плазма

Това е течната част от кръвта, останала след отстраняването на елементите и състояща се от разтворени водни соли, протеини, въглехидрати, билогично активни съединения, въглероден диоксид и кислород.

Плазмата съдържа около 90℅ вода, 7-8℅ протеин, 1,1℅ органично вещество и 0,9℅ неорганични вещества.

Плазмата осигурява киселинно-базов баланс, постоянен обем на вътрешния флуид на организма, трансферира биологично активни вещества, метаболитни продукти.

Плазмените протеини са разделени на 2 групи – албумини и глобулини.

Албумините играят роля при транспортирането на кръвта на различни вещества – билирубин, соли на тежки метали, мастни киселини, лекарства.

Албуминът – произвежда се в черния дроб, поддържа кръвното налягане, доставя необходимите мазнини и въглехидрати до органите и тъканите.

Норма за бъдещи майки: 30-50 единици.

Глобулините участват в транспортирането на липиди, хормони, образуването на антитела. Имуноглобулините са отговорни за силата на имунната защита.

Повишаването на показателите им показва заболяване на бъбреците, черния дроб, червата, хронично възпаление на женските полови органи.

С-реактивен протеин – нараства при възпалителни процеси.

Фибриногенът също се отнася до глобулините. Той участва в механизмите на кръвосъсирването.

Норма за бъдещи майки: 2-4 единици.

Биохимичен анализ

Дистрибутор купидон таблетки    USABrands

Биохимичният анализ характеризира състава на кръвта, позволява да оценявате количеството натрий, калций, желязо, протеини, билирубин, холестерол и други компоненти. Установено е, че преждевременното раждане и нарушения в мускулно-скелетната система при деца са свързани с липса на калций, фосфор и протеини. За превенцията и лечението на тази патология, се предписва комплекс от витамини и минерали.

Биохимичният анализ на кръвта изследва не само клетъчните компоненти в нея, но и пигментите, ензимите, хормоните, микроелементите и протеините.

Липиди

В кръвта има 4 основни групи липиди – холестерол, триглицериди, фосфолипиди, мастни киселини.

Липопротеините съдържат мазнини (липиди), например холестерол, който се образува в черния дроб. Холестеролът изпълнява 2 функции – структурни и метаболитни. Неговият източник е храната.

Стойностите на холестерола зависят от състоянието на черния дроб и количеството мазнини, които идват с храната.

Нормалните стойности зависят от възрастта:

Новородени – 1,3-2,6 ммол/л

1 година – 1,82-4,94 ммол/л

2-14 години – 3,74-6,50 ммол/л

Възрастни – 3,9-7,2 ммол/л.

Увеличаването на холестерола се наблюдава при атеросклероза, диабет, чернодробни заболявания. Холестеролът – една от кръвните мазнини, е част от клетъчните мембрани.

Норма за бъдещи майки: 5-6 единици.

Триглицериди

Наблюдава се увеличението им при вирусен хепатит, алкохолизъм, панкреатит, бъбречна недостатъчност, хипертония, диабет и други. Намаляват при белодробни заболявания, хипертиреоидизъм и др.

Мъже – 0,45-1,81 ммол/л

Жени – 0,40-1,53 ммол/л.

Урея

Нормални стойности

Новородени – 1,4-4,3 ммол/л

Възрастни – 3,5-8,3 ммол/л.

Увеличени показатели се наблюдават при нарушения на отделителната бъбречна функция, бременност, токсикоза. Намаляване на съдържанието се наблюдаева при чернодробни заболявания, отравяне с лекарства, ниско съдържание на протеини.

Билирубин е жлъчен пигмент, който се образува след разграждането на хемоглобина в черния дроб и далака.

Норма за бъдещи майки: 3,4-22,2 единици.

Високото ниво на билирубин е сигнал за появата на чернодробни заболявания (хепатит) и анемия.

Глюкоза

Индикаторите за “захар” в кръвта отразяват състоянието на енергийния баланс в тялото на майката и панкреаса.

Норма за бъдещата майка: 3,3-6,6 единици.

Бременността сама по себе си може да предизвика колебания в кръвната захар и диабет.

Хормони на кръвта

Инсулин (норма – 36-180 единици), адреналин, тиротропин, тироидни хормони, кето стероиди (надбъбречен хормон), прогестерон, окситоцин, пролактин – важен за нормалното протичане на бременността и раждането.

Алфафетопротеин – показва наличието или отсъствието на вродени малформации на плода.

Неорганични вещества в кръвта

Техните показатели отразяват състоянието на киселинно-базовия блаланс в организма и състоянието на кръвоносната система като цяло.

Норма за бъдещи майки:

Калций – 2,2-25

Натрий – 135-145

Калий – 3,3-4,9 ммол/л

Увеличаването или намаляването на показателите на натрий възниква при загуба на вода и соли (намалява при диспепсия, повръщане, хронична бъбречна недостатъчност).

Калият се увеличава при бъбречна недостатъчност, свръхдоза на определени лекарства, диабет. Намаляването на калий се получава при поражения на червата, диария, поръщане и т.н.

Калцият в кръвта се увеличава при предозиране на витамин D, жълтеница, стрес, фтактури, хронична депресия, предозиране на някои лекарства, заболявания на паращитовидните и щитовидната жлеза. Калцият в кръвта намалява, ако неговото усвояване в червата е нарушено, поради липса на витамин D (рахит, дистрофия, бременност и др.)

Магнезий – играе важна роля в нервно-мускулната система. Увеличаването на магнезий в организма се получава при недохранване.

Норма за бъдещи майки: 0,7-1,2 ммол/л.

Параметрите на магнезия отразяват функционирането на щитовидната жлеза и промяна в нивата на кръвната захар.

Фосфор

Норма за бъдещи майки: 1,2 ммол/л.

Съдържанието му в кръвта се увеличава при предозиране на витамин D, понижение на функцията на паращитовидната жлеза и бъбречна недостатъчност. Намалява при рахит и бременност.

Хлориди

Нормални стойности: 96, 109 ммол/л.

Хлоридите регулурат осмотичното налягане в тялото. Намаляването им в организма се получава при диария, повръщане, недостатъчна надбъбречна функция. Увеличават се при бъбречна недостатъчност и дехидратация.

Мед

Участва в процесите на еритропоезата и хемосинтеза.

Нормални стойности: 16-31 ммол/л.

Ензими

Кръвните ензими са: аминотрансфереза, лактат дехидрогеназа, креатин киназа, амилаза, фосфатаза, липаза и т.н. Те участват активно в метаболизма на протеини, липиди и въглехидрати. Тяхната дейност гарантира работата на определен орган или цяла система.

>>За да се справите с тези така неприятни сексуални проблеми, в днешно време на пазара съществуват много секс стимуланти, които ще ви помогнат. Но най-добрият сексуален стимулант е Купидон.  Той е изцяло на билкова основа, 100% натурален и напълно безвреден. Без странични ефекти. Върнете самочувствието си и се насладете на здрава, силна, и по-продължителна ерекция!<<<

    >>>  Търсете в аптеките или онлайн на https://www.erekcia.bg/ <<<

Четете още:

Колко захар има в храната ни?

Ето 10-те най-лечебни билки, които могат да бъдат открити у нас

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Trackbacks/Pingbacks

  1. Болести на кръвта и тяхното лечение - Най-свежия Здравен портал Новини, Билки и Билколечение - […] Общ кръвен тест: плазма, биохимични показатели […]

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × one =