Охлаждаща кърпа ще ви спаси от прегряване

Новата охлаждаща тъкан, създадена от инженерите в Станфордския университет (САЩ), е в състояние да предпази хората от прегряване на слънце  и от топлинен удар.

В горещ климат този материал ще ви спести раэхода от климатик. Откритието е описано подробно  в списание Science.
Термобельото с високи топлоизолационни свойства отдавна е популярен продукт, но при горещ климат има много по-малко алтернативи. Американски учени са запълнили дефицита на охлаждащите тъкани, създавайки тъкан на основата на нанопорест полиетилен, която по-ефективно разсейващ топлината на човешкото тяло.

Полусинтетичният материал приема над 90% от топлината, излъчвана от тялото, но се превръща в “екран” за топлинна радиация отвън: така че човешката кожа не се нагрява дори в най-горещия ден. Платът осигурява нормална циркулация на въздуха и влагата, преминава и “изтласква” изпотяването поради хидрофобното полидопаминово покритие. За по-удобно  носене, памучните влакна, минават между два пласта от синтетичен материал.

В сравнение с памука, който загрява кожата с 3,5 градуса, новата кърпа повишава температурата само с 0,8 градуса. Учените твърдят, че облеклото от нанопорест полиетилен създава усещането, че човек е в стая с климатик.

Създаването на охлаждащи дрехи е само въпрос на време, тъй като новата тъкан ще бъдат достъпна и евтина (същият материал вече се използва като изолатор в литиево-йонни батерии). Но преди жителите на тропическите страни да бъдат в състояние да иэполэват охлаждащите дрехи, учените ще тестват  “поведението” на материала след пране и на пряка слънчева светлина.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + four =