Онлайн платформа ще бъде в помощ на жени – жертви на насилие

Онлайн платформата EMPROVE ще помага на жени – жертви на насилие. Тя беше представена вчера на кръгла маса в Дома на Европа с участието на еврокомисаря за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел, която подкрепи инициативата.

Новите технологии могат да позволят на жертвите да не мълчат, но в началото, докато се осмелят, това да става онлайн, посочи Мария Габриел. Сигурна съм, че тази платформа ще даде кураж на много жени да направят първата стъпка, която понякога отнема години, добави тя.

Една от всеки три жени в ЕС е била обект на физическо или сексуално насилие или и двете, в половината от тези случаи съпругът или приятелят е бил този, който е насилвал, посочи еврокомисарят. Две трети от жертвите на насилие от партньори не сигнализират за това. Страшното е, че е голям броят на убитите жени вследствие на насилие, коментира тя. Еврокомисарят отбеляза, че близо 225 млрд. евро годишно са публичните разходи за отговор на насилието и пропуснатите ползи.

Насилието все още е в неговата най-тъмна част, продължава да се пренебрегва като проблем, докато се случва, коментира Мария Габриел и пожела платформата да бъде един стълб на жените, преживели насилие, за да изградят отново своя живот.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =