Опасни ли са за здравето газираните и подсладени напитки?

close up the cool colorful drink in vintage style

Ако често ги употребяваме, влияят на здравето ни, както и водят до преждевременна смърт

Не за първи път учени алармират за лошото влияние на газираните напитки върху организма ни. Но ето, че вече е доказано, че честата им употреба влияе върху качеството на живота ни.

Изследване, в което се включили 450 000 души от 10 европейски държави показало, че онези, които пият поне по две напитки на ден са застрашени с 26% от ранна смърт в следващите две десетилетия, съобщава Mirror.

Резултатите са валидни и за диетичните напитки. Те предизвикват и сериозни заболявания на сърдечносъдовата и храносмилателната система, тумори и диабет тип 2.
Съдържащите захар напитки – дори само по една на ден, увеличават риска от рак на дебелото черво, стомаха или панкреаса с 59 %. Изкуственият подсладител също не е добре за здравето. Ако се консумират две или повече чаши на ден, се увеличава риска от тромби, които могат да предизвикат инфаркт или инсулт, или други заболявания на артериите с 52 %.

А като заместител на всички тези вредни течности трябва да е единствено и само водата, обяснява д-р Нийл Мърфи от Международната агенция за изследвания върху рака в Лион.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 12 =