От какво трябва да се пазите на плажа и във водата? Опасни насекоми и медузи

Най-често срещаната опасност в морската мода е медузата. Но брегът не е по-малко опасен. Там може да ви нападнат жилещи насекоми (оси, пчели). Ухапването от медуза може да бъде много опасно. Важно е да предоставите първа помощ навреме и, ако е необходимо, да посетите лекар.

Опасните медузи

На нашето и на чуждестранното крайбрежие може да пострадате от ухапване на медуза. Също така, опасни са ярко оцветените риби, които могат да се срещнат близо до брега на Средиземно море, Червено море и други морета. Специфичното при тези морски обитатели е, че повърхността на тялото им е покрита със специални клетки, които отделят парещи вещества.

Не забравяйте! Опасна е не само живата медуза! В мъртвите екземпляри отровата действа 1-2 дни след смъртта на медузата. Опасни са и остатъците от пипала на медуза.

Първа помощ при ухапване от медузи

Ухапването от медуза е много болезнено – напомня на засилена версия на паренето на копривата. Медузите могат да причинят тежка алергична реакция, повишена температура, подуване на езика, треска.

След ухапването трябва незабавно да предприемете действия!

Измийте мястото на ухапването със слаб разтвор на оцет или вода с лимонов сок – киселата среда неутрализира действието на отровата. Към мястото може да се приложи и тампон с всякакъв вид алкохол. Това ще облекчи болката и раздразнението от ухапването.

Незабавно се консултирайте с лекар – той ще предпише специални мехлеми, които ще облекчат възпалението и ще предотвратят образуването на белези.

Как да се предпазите от медузи?

  • Къпете се на доказано безопасни места, където такива неприятни случаи са рядкост.
  • Под вода плувайте с маска, за да забележите веднага опасните морски животни (медузи, риби, змиорки).
  • Не докосвайте медузите и не ги хващайте с ръце.

Ако сте ужилени от медуза или риба, антихистамините ще ви помогнат да премахнете подуването. Ако възнамерявате да ходите на плаж (особено в чужбина), вземете със себе си някакъв противовъзпалителен мехлем за лечение на ухапване.

Опасностите на брега

Обикновено, на брега има много насекоми. И особено ако сте се запасили с бонбони, няма да можете да се отървете от пчели.

Ако искате за качите мускулна маса, вземете Anavor Това са изцяло натурални таблетки на билкова основа, което ще увеличатестествено размера на мускулите ви, ще повишат силата ви и ще се отразят благоприятно дори на либидото ви. Anavor нямат никакви странични ефекти.

Ако ви ужили пчела, трябва първо да се отървете от жилото.

Важно е дезинфекцирането на раната, за да се избегне разпространението на инфекцията. Най-лесно може да направите това с водороден прекис или йод. Най-добре е да премахнете жилото с пинсета.

От отровата на пчелите е възможна обща токсична реакция. Пациентът трябва да пие много течности, за предпочитане сладка вода или горещ сладък чай. На мястото на ужилването трябва да бъде поставено нещо студено – това ще забави усвояването на отроваата.

За предотвратяването или намаляването на алергичната реакция ще помогнт антихистамините. За облекчаване на болката на мястото на ужилването,можете да приложите студен компрес, напоен с разтвор на оцет и вода.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =