Откриха протеин, който инхибира развитието на колоректален рак

Колоректален рак ( рак на дебелото черво и ректума ) засяга повече от 600 хиляди души годишно.

Късната диагностика го прави заболяване с висока смъртност, но учените са успели да намерят протеин, който потенциално може да стане средство за потискане на растежа на туморите . Резултатите от окуражаващото проучване са публикувани в списание Nature. По-рано учените установиха, че развитието на колоректален рак е свързано с намаляване на производството на Nod-подобен рецепторен протеин тип 3 (NLRC3).

Той потиска много възпалителни реакции в организма, активира Т-лимфоцитите, играе важна роля в разпознаването и унищожаването на патогенни клетки. В новото изследване, Имунологията на детски изследвания болница Св Джуд (Мемфис, САЩ) установи, че потискането NLRC3-активността на протеина в мишки е свързано с възпаление на чревната мукоза и ускорено развитие на злокачествени тумори. Когато експерименталните животни бяха фармакологично индуцирани да увеличат експресията на NLRC3, раковите клетки започнаха да се делят значително по-бавно.

Тези резултати откриват нови възможности за лечение на колоректален рак. В бъдеще учените планират да намерят начин да стимулират производството на протеини NLRC3, за да потиснат растежа на тумора с негова помощ. При колоректалния карцином, около 10% от всички случаи са злокачествени новообразувания. Сред рисковите фактори за неговото развитие – яденето на храни, богати на наситени животински мазнини, злоупотреба с алкохол, пушене, затлъстяване , генетично предразположение и възпалителни процеси в червата. За диагностика на колоректален рак се обръщайте към проктолог. Той ще проведе изследване  на ректума, ще изпрати за анализ на изпражненията , ще проведе сигмоидоскопия.

Не пропускайте да посетите вашия лекар, ако страдате от хемороиди , запек , чувствате дискомфорт по време или след дефекация, редовно намирате кръв на тоалетната хартия или имате близки роднини, които са били диагностицирани с рак на дебелото черво и ректума.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − seven =