Откриха уникален 100 каратов диамант в Русия

Един от световните лиери в добива на диаманти – руската компания Алроса – презентира уникален диамант с тегло 100 карата, който е бил открит в една от мините в Якутия. Това е вторият най-голям диамант, откриван в това съоръжение.

Брилянтът, който е с формата на осмостен, е бил открит в мината „Заполярная“, която е част от диамантеното находище Веркне-Миское, на 17 февруари. Макар да има леки примеси, необработеният камък е почти прозрачен с лек видим жълт оттенък.

Наскоро откритият диамант доказва, че мината в Якутия, която е най-големият инвестиционен проект на „Алроса“ има огромен потенциал, се посочва в изявление на компанията.

Предишният голям диамант с тегло от 51,49 карата е открит в мината през миналата година – малко след пускането в експлоатация на съоръжението на 31 октомври. „Алроса“ обяви, че ще инвестира 60 млрд. рубли (910 млн. долара) в проекта до 2042 г.

Според експертите запасите на находището са достатъчни, за да може да се експлоатира в следващите поне 20 години и се очаква да добива около 1,8 млн. карата диаманти годишно.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =