Отмениха полетите от и до Белгия заради стачка

Белгийските летища отмениха почти всички полети поради национална стачка за заплащане и условия на труд, която спря дейността и в пристанища, засегнат е градският транспорт и са блокирани заводи, съобщава “Ройтерс”.

Белгийският орган за контрол на въздушното движение Skeyes затвори белгийското въздушно пространство за 24 часа от 10 часа, защото не може да гарантира достатъчно персонал.

Брюкселското летище, най-оживеният център в страната, заяви, че е планирало да обработи 591 пътнически и товарни полети и че стачката ще засегне около 60 000 пътници.

Само един пътнически полет до Москва ще излети късно в сряда с няколко късно пристигащи и няколко товарни полета.

Националният железопътен оператор SNCB съобщава, че около половината от превозите се изпълняват. Високоскоростните Талис, които пътуват до Амстердам и Париж съобщават, че би трябвало да работят нормално, макар че кетърингът може да не е на разположение във всички влакове. Някои влакове на Еуростар до Лондон са отменени.

Докерите не натоварват и разтоварват кораби в пристанището на Антверпен. Блокади спряха работата в заводи в цялата страна.

Метро, трамваи и автобуси в Брюксел се движат само по няколко линии. Положението е същото и в останалата част на страната.

Синдикатите призовават за увеличаване на заплатите, за повече баланс между професионалния и личния живот и по-добрите пенсии в преговорите с работодателите. Някои смятат, че стачката е политическо действие срещу федералното правителство на дясноцентристкото правителство преди парламентарните избори.

Белгийският премиер Шарл Мишел коментира, че преговорите трябва да се подновят до четвъртък и добави, че компаниите са създали 219 000 работни места през последните четири години, благодарение на политиката на правителството.

Белгийският централен съвет по икономика, съставен от представители на работниците, работодателите и потребителите, съобщи, че максималното увеличение на заплатите за 2019 и 2020 г. трябва да бъде 0,8%.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + six =