Овариална киста, симптоми и последици. Видове кисти на яйчниците

Кистата на яйчниците е тумор, който често се открива “неочаквано” по време на планиран медицински преглед. И първата реакция на жената при такава новина е паника. Но преди да се паникьосате, трябва да разберете какво точно е “нараснало” в тялото ви и колко опасна е кистата на яйчника.

Какво представлява кистата на яйчниците?

Киста на яйчника – това е доброкачествено новообразувание, което възниква в яйчника и представлява капсула, запълнена с течност. Кистата може да бъде малка, а може да достига 10-12 см и да увеличава обема на яйчника няколко пъти.
Засега учените не могат напълно да обяснят причината за появата на киста в яйчника. Смята се, че това явление може да е провокирано от нарушения на хормоналния баланс в организма на жената.

Характерни симптоми  на кисти на яйчниците

Първите симптоми на кистата на яйчниците са трудни за откриване. Много често овариалната киста не се проявява по никакъв начин и се открива случайно по време на преглед при гинеколог или при планирано изследване на тазовите органи.
И все пак тази неоплазма може да предизвика появата на следните симптоми:
• често уриниране
• тежко кървене по време на менструация
• болезнени усещания в долната част на корема
• подуване на корема
• гадене, понякога повръщане, което може да бъде придружено от интензивна болка в корема, която се предава на ректума
• треска
Когато имате такива симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да направите преглед на тялото.

Видове кисти на яйчниците

Има няколко вида овариални кисти:
• Фоликуларна киста. Това е функционална киста, която се образува, ако фоликулът не се отваря и не “освобождава” яйцеклетка в рамките на времето, предписано от менструалния цикъл. Това е най-честият вид киста на яйчниците. Такива кисти имат много тънка стена и рядко достигат голени размери. “Животът” на кистата не надвишава два месеца. Обикновено тя изчезва от само себе си и това се случва без последствия.
• Лутеалната киста се отнася към функционалните кисти. Тя се появява след последната овулация в резултат на натрупването на течност в тялото на яйчника. Може да се появи по време на бременност.
Размерите, както и при фоликуларната киста са малки. За разлика от фоликулната, лутеалната киста има дебела стена. Това разнообразие от кисти може да оцелее в  няколко менструални цикъла и след това 3-4 месеца, и след това да се разтвори самостоятелно. По-рядко се наблюдава разкъсване на този нов растеж, което се съпровожда от кървене, и тогава може да е необходима хирургическа интервенция.
• Ендометриоидната киста се появява в резултат на появата на ендометриални клетки на повърхността на яйчника, които образуват кухини, пълна с менструална кръв. Такава неоплазма може да бъде придружена от болка и безплодие. Тези кисти могат спонтанно да избухнат. Тяхното присъствие изисква хирургическа интервенция.
• Кистозните тумори или органични кисти са група от неоплазми от различен произход, които се наричат истински тумори. Достигайки голям размер, те могат да пречат на нормалното функциониране на съседните органи, да се разрушат, а след това да се наложи спешна операция. Има серозни, псевдомузини, дермоидни тумори. Серозните тумори в редки случаи са в състояние да се изродят в рак.
Възоснова на гореизложеното могат да се направят следните изводи:
• Няма нужда от паника, ако се открие киста на яйчниците. Това е най-честата “безвредна” версия на неоплазмата.
• Точната диагноза е необходимост. За да разберете каква киста имате и в какво състояние е, трябва да проведете серия от изследвания.
• Лекувайте кистата на яйчниците или я наблюдавайте. Ако кистата не причинява неприятни усещания и не носи опасност, можете просто да я наблюдавате. Ако неоплазмата ви притеснява с характерни симптоми, трябва да изберете лекарствена терапия или хирургическа интервенция. Квалифицираният специалист трябва да избере метода на лечение.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =