Палмово масло и транс-мазнини

Факти за палмовото масло

 • Палмовото масло се съдържа в много опаковани продукти, включително продуктите, произведени от Kellogg, Nestle и Procter&Camble.
 • Палмовото масло е първото сертифицирано устойчиво растително масло в света.
 • Палмовото масло се произвежда чрез пара и пресоване. Подобен метод се използва и за производството на зехтин.
 • Червеното палмово масло съдържа повече каротин (провитамин А), отколкото морковите.
 • Палмовото масло има неутрална миризма и мазна текстура. Това е универсален заместител на други растителни масла. Използва се в повечето отрасли, включително хлебопроизводство. Издържа на високи температури, което го прави отличен избор за мазнина за пържене.
 • Палмовото масло не съдържа транс-мазнини и ГМО.

Според експертите:

Палмовото масло, като натурален продукт, има благотворен ефект върху тялото. В допълнение към всички полезни свойства, характерно за палмовото масло е, че в него присъстват големи количества лутеин (един от каротеноидите) необходим за образуването на пигментния слой на макулата на ретината, която осигурява зрителна острота. В допълнение, лутеинът може да се превърне в антиоксидант – витамин А.

Има доказателства, че палмово масло в храните за кърмачета може да доведе до колики и лошо усвояване на калция в организма. Това се дължи на факта, че в палмовото масло се съдържа и палматинова киселина, която не може да се абсорбира напълно от тялото на детето, като по този начин усложнява процеса на храносмилане.

СЗО призоваваза забрана на транс-мазнините

На 14 май The Telegraph съобщи, че Световната здравна организация отново фокусира вниманието върху смъртоносните опасности за здравето от транс-мазнините.

Така СЗО стартира първата си инициатива за премахване на транс-мазнините от промишленото производство на храни. Генералният директор на СЗО Тедрос Адан Гебраус, на пресконференция на 13-ти май призова всички страни да защитят напълно своите граждани от транс-мазнините до 2023 г.

“Премахването на промишлените транс-мазнини от хранителните продукти е възможно и осъществимо, но най-вече в страните с високи доходи, докато ние трябва да глобализираме тези действия”, казва д-р Тедрос.

Транс-мазнините в преработените храни, като маргарин, кексове и бисквити, запушват артериите, повишават нивото на “лошия” холестерол и допринасят за появата на сърдечни заболявания, рак и инсулт.

Всяка година транс-мазнините убиват 500 000 души по света, повечето от които живеят в страни със средни доходи.

Транс-мазнините, включително маргаринът, се използват широко в кетъринг и хлебни изделия. Ето защо, това е потенциално вредна храна.

Факти за транс-мазнините

Има два вида транс-мазнини в храната: естествени и изкуствени.

 • Естествените транс-мазнини се образуват в резултат на активността на бактериите от многокамерния стомах на преживните животни и се съдържат в месо и млечни продукти в количество 5-8℅.

Изкуствени транс-мазнини се образуват при обработката на храната: например, когато водородът се добавя към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Производителите на храни използват частично хидрогенирани масла за подобряване на текстурата, аромата и удължаване на срока на годност.

 • На етикета на продуктите най-често пише “хидрогенирани”. Това означава, че растителната мазнина е обработена с водород при високо налягане, което превръща мазнините в наситени. Хидрогенираните мазнини имат само две предимства пред ненаситените мазнини – те са по-евтини и с по-дълъг срок на годност
 • Хидрогенираните и частично хидрогенирани мазнини се комбинират в продукти като бисквити, крекери. Хидрогенираните мазнини се използват за пържене в заведения за бързо хранене, тъй като горят по-малко, което означава, че можете да изпържите повече храна в една доза.
 • Транс-мазнините повишават холестерола (LDL) и понижават HDL, което може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт.
 • Проучване, проведено от Харвардския университет през 2014 г., показва, че световният лидер в консумацията на транс-мазнини е Египет, следван от Пакистан, Канада, Мексико и Бахрейн.

Във Велокобритания, от януари 2007 г е забранено рекламирането на нездравословни храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар.

> Увеличeте издръжливостта и обема на мускулите си! Подобрете капацитета на работа на мозъка си и останете напълно фокусирани на работното си място! <<<

При съставянето на списък на забранените продукти, са били използвани рейтингите на Европейската агенцив по стандартизация на храните.

Редица обществени организации, включително Британската медицинска асоциация, смятат, че предприетите мерки са недостатъчни и поискаха пълната забрана на рекламата на заведения за бързо хранене по телевизиите през деня.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =