Пътник от Китай беше изолиран в болницата във Варна

Пътник с температура, пристигнал от Китай, е изолиран в УМБАЛ “Св. Марина”. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на извънредна проверка на термокамерите на Летище София.

Пътникът е бил с 37.1 градуса температура.

“Въпреки ниската температура това ни даде основание да го изолираме и да бъде поставен под специално наблюдение в УМБАЛ “Св. Марина”, посочи здравният министър.

Същевременно в страната остават в сила извънредните мерки за сигурност и въведената 4 степен на опасност заради коронавируса.

“Във връзка със създалата се ситуация и притесненията по отношение разпространението на новия коронавирус реших лично да се запозная с организацията и координацията между държавните органи, които имат отговорности по отношение опазване здравето на гражданите, пристигащи на територията на България”, заяви Ананиев пред журналисти на Летище София. Той показа как работят здравните, граничните и летищните власти, както и механизма на функциониране на термокамерния контрол.

Здравният министър посочи, че организацията е изключително добра – на терен, на двата терминала на Летище София, работят най-малко 10 представители на здравните власти, както и съответните екипи на Главна дирекция “Гранична полиция” към МВР, летищните власти и Агенция “Митници”. Между тях има създадена необходимата координация и всяка една от тези институции знае кога да се намеси в пропускателния процес на летището.

Всички пътници минават през термокамерен контрол, който определя точната температура на всеки един.

Ако температурата е над 37 градуса, пасажерът бива отведен в изолирана стая, където попълва анкетен лист.

Определя се неговото здравословно състояние – къде е пребивавал, дали има болки, чувства ли неразположение и други. Предоставя му се брошура, в която е описано какви по-нататъшни действия следва да бъдат предприети. Хората с температура се извеждат през отделен изход, откъдето ги поема санитарен автомобил с медицински екип.

“На база организацията, която е създадена с Военномедицинска академия-София, УМБАЛ “Св. Марина” във Варна и УМБАЛ Бургас, лица с евентуално заболяване се привеждат в инфекциозната структура на съответното лечебно заведение. Взети са необходимите мерки да не се позволява контакт на потенциалните заразени с останалите граждани”, обясни министър Ананиев.

 

Дезинфектанти антибактериални продукти за ръце и повърхности MyShield

Като полети, към които властите подхождат с особено внимание, здравният министър посочи пристигащите от Истанбул, Москва и Доха. По думите му само в рамките на вчерашния ден от тези дестинации са пристигнали няколко десетки граждани от различни държави и всички те са подложени на термометричен контрол.

“Само при един човек от шестима души, пристигнали в България от Китай и кацнали във Варна, е установено леко повишение на телесната температура – 37.1℃”, каза министърът. Именно той е поставеният под наблюдение в УМБАЛ “Св. Марина”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 1 =