Пекин планира да намали данъка върху вноса за повечето търговски партньори, тъй като търговската война със САЩ задълбочава

Според съобщенията, китайското правителство планира да ограничи средните тарифни ставки върху вноса от повечето търговски партньори веднага след като през октомври се опита да намали потребителските разходи в резултат на нарастващото напрежение в търговията със САЩ.
Продължаващата търговска война между двете най-големи икономики в света се засили през последните седмици, след като Вашингтон въведе нова вълна от тарифи, насочени към китайския внос на стойност 200 млрд. долара. Пекин реагира с нови тарифи на стойност от 60 млрд. долара на американски продукти, изнасяни за Китай. Мярката влиэа в сила следващата седмица.
Намаляването на експортните мита за други търговски партньори на Китай е насочено към повишаване на вътрешното потребление, което се очаква да засили забавящата се икономика, според хората, запознати с проблема, цитирани от Блумбърг. Този ход идва месеци след като Китай намали тарифите за широк спектър потребителски стоки.
Китай все още налага по-висока средна тарифа за вноса в сравнение с други развити икономики, като средната тарифа за най-облагодетелстваната нация (НОН) е 9,8%. НОН е ниво на третиране, предоставено от една държава на друга в международната търговия. Наред с принципа на националното третиране, НОН е един от крайъгълните камъни на търговското право на СТО. Същевременно средната стойност на прилаганата от САЩ стойност на НОН е била 3,4% през 2017 г.
Президентът Тръмп настоява за по-реципрочни и “по-справедливи” търговски отношения с Китай по време на предизборната си кампания през 2016 г. Тръмп многократно е обвинявал китайски компании за предполагаема кражба на интелектуална собственост в САЩ и обвинява Пекин в некоректно субсидиране.
Китайският премиер Ли Кечианг заяви, че Китай планира допълнително да намали тарифите, но не са предоставени подробности по въпроса. Ли подчерта, че Пекин няма да девалвира юана, за да увеличи китайския износ в периода на търговската война.
“Трябва да поддържаме многостранността, правилата на свободната търговия”, заяви премиерът Ли в реч пред събитие на Световния икономически форум. “Без значение какви промени са необходими за правилата, те носят предимства. Ако има проблеми, е необходимо да се преговаря за решаването им. “

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + sixteen =