Петият вкусов рецептор – умами

Умами  – признат от учените за пети основен вкус

Много хора си мислят, че има 4 вкуса – сладко, солено, кисело, горчиво – това са така наречените основни вкусове, които усещат нашите рецептори. Но повече от сто години любителите на гурме знаят, че има пет вкуса. В допълнение към основните четири вкуса, има и вкус на високобелтъчни вещества, наречен “умами”. По-специално, това е вкус на печено месо и натриев глутамат.

За възприятието на вкуса умами, човек има на езика си отделни рецептори. По вкуса умами човек разпознава храни, които са богати на белтъчини, така че този вкус е приятен за нас.

Вкусът умами е открит от професор Кикунае Икеда, в началото на двадесети век, в Япония. Този вкус той нарича „умами“ В Европа се превежда като „приятен“. Името му може да е японско, но храните, които са умами, се откриват навсякъде, т.е. умами вкусът е характерен не само за азиатската кухня.

 Типични храни, в които може да откриете вкуса умами са: майчината кърма, месото и месните бульони, кисело зеле, зрели домати, гъби, риба, сирена, сушени и ферментирали меса, зеленчуци.

Умами предизвиква отделяне на слюнка, стимулира езика, небцето, задните части на устната кухина и гърлото. Усилва вкусовите ви усещания, особено ако са подкрепени със специфичен аромат. Прави храната по-вкусна и по-желана.

  >>>Отърви се от излишните килограми по безопасен и ефикасен начин ТУК!<<<

Автор: Mariela

Сподели тази статия:
468 ad


Trackbacks/Pingbacks

  1. Петият вкусов рецептор - умами. Умами - признат от учените за пети о - […] Много хора си мислят, че има 4 вкуса – сладко, солено, кисело, горчиво – това са така наречените основни…

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + 10 =