Петролните пазари не се впечатляват от малките добиви на пегрол

Един ден след като Американския петролен институт съобщи, че някои търговци са изненадани и са започнали да продават петролните си запаси, EIA потвърди че добиеът е 1,9 милиона барела за седмицата до 21 септември. Цените обаче не реагираха особено силно на фона на други новини, които идват.

За начало, специалният пратеник на САЩ за Иран заяви пред ООН, че Вашингтон ще се погрижи да има достатъчно петрол, за да се движи, когато санкциите срещу Иран започнат след 4 ноември. Това се отрази на цените малко. Междувременно ЕС обяви план за продължаване на купуването на ирански суров петрол чрез бартерни сделки. Новините бяха меки за петрола, но някои анализатори изразиха скептицизма си относно ефективността на механизма, като се има предвид, че САЩ могат просто да разширят обхвата на санкциите и да включат бартерни споразумения между ЕС и Иран.

На фона на всичко това, докладът на EIA, че рафинериите в САЩ са преработили 16,5 милиона барела дневно миналата седмица – значително намаление от седмица по-рано – и е произвела 9,8 милиона барела бензин и 5 милиона барела дестилат вероятно ще има локален ефект.

Тъй като сезонът за поддръжка на рафинерията започва да се усеща, складовите запаси са задължени да повишат очакванията на търговците. Миналата седмица бензиновите запаси добавиха 1.5 млн. барела, а запасите от дестилати намаляха с 2.2 млн. барела.

А Bloomberg доклад твърди днес, че ако президентът Тръмп не успее да убеди ОПЕК да увеличи производството, за да компенсира изгубените доставките от Иран, той има друга карта в ръкава си: US стратегически петролен резерв. Мненията относно ефективността на този ход обаче се различават. Докато някои от тях, като например Ed Morse от Citi, предполагат, че продажбата на SPR може да “удари няколко долара от цената на петрола”, други, като Грег Хил от Hess Corp, са скептични: “Цената на петрола яма да падне от $ 80 на $ 65, и всеки ефект би бил краткосрочен. “

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + eighteen =