Петролните запаси на Саудитска Арабия продължавт да намаляват

ОПЕК има среща през следващите дни в Алжир, за да оцени състоянието на петролния пазар и да реши следващите стъпки. Но едно от най-големите предизвикателства в краткосрочен план за ОПЕК е балансирането на петролния пазар вследствие на изгубените барели от Иран – ключов фактор за повишаване на цените.
Няма очевидни решения за ОПЕК +, които да оставят пазара на петрол задоволителен, като същевременно да могат да запазят груповото сближаване.

Очевидният ход на действие е да се позволят по-високи нива на производство. Но няма начин да направите това, като същевременно привлечете всички участници на борда. Иранският министър на петрола заяви, че всяка промяна в разпределението на Техеран ще бъде блокирана. “Със сигурност ще налагам вето на всяко решение, което застрашава националния ни интерес”, каза Биджан Зангане в интервю за репортери от S & P Global Platts и Bloomberg News. “Всеки, който казва, че ще компенсира недостига на пазара, говори срещу Иран. Това е 100% политическо твърдение, а не икономическо. “Тъй като всяко споразумение на ОПЕК изисква единодушно съгласие, Иран може да блокира всички промени в официалната сделка за намаляване на производството на петрол.

Иран все още има известно влияние, защото особеностите на споразумението от юни, което призова за увеличаване на производството от 1 милион барела на ден. Най-вероятно Саудитска Арабия и Русия реалистично ще поемат по-голям дял от продукцията, най-вече защото те са единствените, които имат възможността да изберат да произвеждат значително повече.

Но формализирането на тези увеличения е политически трудно. В края на краищата Иран понася осезаеми загуби поради санкциите на САЩ. Тези липсващи барели трябва да бъдат добивании другаде. Саудитска Арабия, Русия и няколко държави от Персийския залив са единствените държави, които могат да увеличат производството в голям мащаб. Но дори и ако Риад може физически да запълни пропастта, останала от Иран, Иран никога няма да гласува в полза на подобен сценарий. “Няма вероятност да се постигне консенсус по този въпрос”, пише Commerzbank в бележка.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 8 =