По какво се различават сърдечните заболявания при мъжете и жените: 15 разлики

  1. При жените сърцето може буквално да се разпадне

В кардиологията има два чисто женски проблема, които са редки, но много опасни:

 • стратификация на коронарната артерия
 • синдром на разбитото сърце (стресова кардиомиопатия)

Спонтанна дисекция на коронарна артерия

Това е разкъсване на артерия, което завършва с внезапна сърдечна смърт. В 80℅ от случаите това заболяване се проявява при жени. Лекарите свързват болестта с внезапни скокове на женските хормони. Ако една жена на възраст 40-50 години, по време на менопаузата има спад на собствените хормони, а след това внезапно започне с големи дози естроген, това е много опасно, тъй като хормоналните хапчета повишават риска от увреждане на сърцето.

Синдром на разбитото сърце (стресова кардиомиопатия)

Това се случва в резултат на неочакван стрес и внезапно повишаване на хормона адреналин в кръвта. Причината обикновено е силен емоционален стрес, например загубата на любим човек, кавга. Според симптомите, тази болест е толкова сходна с инфаркта, че дори лекарите се объркват и започват анти-инфарктна терапия, което не е необходимо. За щастие смъртността при този синдром е ниска и почти всички пациенти оцеляват.

 1. Сърдечните заболявания се развиват по-късно при жените

Друг мит е, че до 45-годишна възраст мъжете са по-склонни да страдат от повишено кръвно налягане, в сравнение с жените. На възраст 45-64 години хипертонията се изравнява с честотата на заболяване както при мъжете, така и при жените. В по-късна възраст високото кръвно налягане е по-често при жените.

Но жените имат друго предимство. В периода на пременопаузата, когато естрогенът в организма все още е достатъчен, нивото на холестерола обикновено е в норма. Много е важно да се запази естрогена, с помощта на диети и специални упражнения. След началото на менопаузата, количеството естроген намалява.

 1. Когато става въпрос за жени, лекарите се съсредоточават върху. . .бикини-зоната

Когато става въпрос за здравето на жената, лекарите обикновено се фокусират върху предотвратяването на рак на гърдата и органите на репродуктивната система. Друг приоритет е грижата за бъдещата майка и плода. Що се отнася до здравето на жените (например, когато се съставят всеобхватни програми за превантивни прегледи или когато лекарите дават препоръки, кои органни системи да се проверяват) рядко има интерес към състоянието на сърдечно-съдовата система. Но във всеки трети случай жените умират точно поради сърдечни заболявания.

 1. Пушенето е по-опасно за жените, отколкото за мъжете

Тютюнопушенето засяга повече здравето на младите жени, отколкото на мъжете. Проучванията доказват, че този навик носи по-голям риск за младите жени, отколкото за младите мъже. Например, има голям риск от образуване на кръвни съсиреци при жени, които пушат – сериозен рисков фактор за атеросклероза и сърдечни заболявания дори сред младите жени. В допълнение, тютюневият дим променя формата на сърцето.

Рискът от кръвни съсиреци при жените пушачки е висок, ако приемат противозачатъчни хапчета.

 1. Симптоми на инфаркт

Класическите признаци за миокарден инфаркт не зависят от пола. Те са еднакви и за жените, и за мъжете:

 • силна болка
 • усещане сякаш сърцето се е свило на юмрук
 • задух
 • болка в лявата ръка и схващане на челюстта.
 1. Някои жени имат атипични симптоми на сърдечен удар

При една трета от жените симптомите на сърдечен удар са различни: не са имали силна болка или напрежение в гръдния кош.

Атипичните симптоми на инфаркт могат да включват следните елементи:

 • изтръпване на челюстта
 • болки в гърба
 • болка в рамото
 • гадене
 • невъзможност да се направи някакво познато движение
 • слабост.

Нежният пол, обикновено повече наблюдава тялото си и има голяма вероятност тези симптоми да бъдат отчетени навреме. Необходимо е да се консултирате с кардиолог, особено ако необичайните симптоми са свързани с диспнея в покой или минимално усилие.

 1. Някои заболявания при жените могат да дадат усложнения на сърцето

Такива възпалителни заболявания като лупус и ревматоиден артрит са малко известни рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания, но рискът все пак съществува. Това са възпалителни заболявания, които лесно могат да се превърнат в сърдечни. Мъжете и жените, диагностицирани с ревматоиден артрит, са по-склонни да се сблъскат със сърдечно-съдови заболявания.

При жените обаче сърдечните усложнения се появяват по-често, отколкото при мъжете. Друг често срещан рисков фактор за сърдечно-съдовите заболявания при жените е диабетът.

 1. Жени, тип “ябълка” са във високорисковата зона

Жените с наднормено тегло, които имат много мастни натрупвания около кръста (така наречената фигура “ябълка”), са изложени на по-голям риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Ако сте с наднормено тегло и искате да разберете как това се отразява на риска от сърдечно-съдови заболявания, е необходимо да знаете своя и индекс на телесна маса и обиколка на талията. Ако имате индекс на телесна маса по-голям от 24,9 и размер на талията по-голям от 88 см, се намирате в зоната на повишен риск от сърдечни заболявания.

 1. Усложненията по време на бременност могат да засегнат сърцето на майката в бъдеще

Усложнения по време на бременността, като прееклампсия и гестационен диабет, изчезват след раждането. Но след това пациентите са изложени на повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Болест на сърцето може да се прояви при майката в продължение на 10 години след раждането или дори по-късно. Жените, които са имали такива усложнения трябва да се изследват редовно от кардиолог.

 1. Хормонално заместителна терапия: бъдете внимателни, дами!

Жените по време на менопауза могат да използват хормоно-заместителна терапия за облекчаване на симптоми като:

 • горещи вълни
 • нощни изпотявания
 • сухота на влагалището.

Ако сте в риск от сърдечно заболяване или вече сте прекарали сърдечен удар, по-добре избягвайте приема на хормонални хапчета.

 1. Препарати за повишаване на тестостерона: бъдете внимателни, господа!.

Мъжете често вземат тестостерон като добавка, за да се чувстват енергични и за да подобрят сексуалните си функции. Теябва ли да се вземат тези добавки е спорно. Последните научни данни показват, че тестостеронът под формата  на таблетки или инжекции може да наруши работата на сърцето.

 1. Еректилна дисфункция – признак на съдово заболяване

Еректилната дисфункция може да е признак на болест на сърцето. Обикновено, с такъв проблем, мъжът отива на лекар, който трябва да изключи възможността от сърдечно-съдово заболяване, тъй като съдовата импотнентност засяга голям брой мъже. Трябва да се внимава, когато се комбинират лекарства за сърдечно-съдови заболявания с препарати за еректилна дисфункция, защото това може да се окаже фатално за пациента.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 8 =