По-високи лихви по кредити – от лятото

Бързи кредити до заплата

Aко има повишение на лихвите по кредитите, то ще започна най-рано през лятото на 2019 г. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките Петър Андронов пред „Здравей, България” по NOVA, цитирайки прогнозите на Европейската централна банка.

Той призова потребителите да бъдат много внимателни при взимането на заеми в момента, защото лихвите вероятно няма да останат все така ниски, каквито са в момента. Според Андронов банките също трябва да бъдат внимателни относно това колко кредити отпускат.

„БНБ ни препоръча многократно да намалим броя на отпусканите кредити, защото тези за домакинствата надминаха доходите на хората през 2017 г.”, каза Андронов. И добави, че през миналата година банките са заделили много повече пари за чистене на лошите кредити, но към момента техният брой намалява. Именно това, а не начисляването на такси, допринасяло за стабилността на финансовите институции и им носело печалба.

Кредитите за хората започнаха да бъдат с двуцифрен растеж.

“Европейската администрация непрекъснато търси инструменти, с които да се ограничат националните различия в банковите такси”, каза още Андронов.

Той бе категоричен, че банкерите у нас напълно подкрепят стремежа на държавата за влизане в Еврозоната. И допълни, че банките у нас трябва да свикват със стрестестовете, защото те ще се провеждат всяка година.

„Банковият съюз не е гаранция. И днес в Еврозоната има банки с проблеми”, каза още Андронов.

По думите му печалбата на банките се увеличава с около 400 милиона. Големият плюс е това, че лошите кредити намаляват и банките трябва да отделят по-малко резерви за лошите кредити.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 4 =