Подуване, эачервяване, сърбеж: как да живеем със студова уртикария?

Когато нашата кожа изпитва студ, това е изпълнено с по-сериозни проблеми, отколкото грапавост и зачервяване. Консултирайте се с дерматолог.  След като се разхождате в студено време, се връщате вкъщи и след известно време забележите подуване, силно зачервяване, мехури, и чувствате сърбеж и малко неразположение. При затопляне някои симптоми са по-лоши. Трябва да се консултирате с лекар, тъй като тези симптоми могат да се разглеждат като студова уртикария , една от възможностите за уртикария.

Лечение на студена уртикария в повечето е симптоматично: антиалергични лекарства, а при тежки форми се използва хормонална терапия и въвеждане на имуноглобуни.

Уртикария (от латински Urtica – коприва) – името на широка група от болести, различни по етиология, механизми на развитие. Има раэлични подходи за тяхната диагноза и лечение.

В патогенезата на студовата уртикария, основна роля играе присъствието на патологични протеини със зависещи от студа свойства (пароксизмална студова хемоглобинурия, студова аглутининова болест, криофибриногенемия и криоглобулинемия). Основният клиничен признак на всеки тип уртикария са възпалените (уртикариални) сърбежни елементи с еритема , вариращи от няколко милиметра до няколко сантиметра, ясно разграничени и издигащи се над повърхността на кожата. Ангиоедемът често се свързва с уртикария, която се проявява като асиметричен плътен оток по-дълбоко в дермата на различни части на тялото (обикновено лицето, главата, шията, гениталните зони). Студоваата уртикария е резултат от излагане на тялото на ниски температури.

Фактори, които провокират проявата на симптоми на студови алергии: студена вода, въздух, студена храна. Някои пациенти често имат главоболие след като консумират сладолед или студен коктейл. Това също може да е признак на студоваа уртикария. Охлаждането на цялото тяло често води до тежки системни реакции. При тежки студови алергии се наблюдават слабост, главоболие, задух, тахикардия, коремна болка и гадене. Понякога пациенти се оплакват от назална конгестия, ринорея, кихане, сълзящи очи, сърбеж и зачервяване на очите, кашлица, задавяне.  Видове студова уртикария

  • Рефлексна студоваа уртикария (обща или локална реакция към настинка)
  • Семейна студова уртикария (генетична)
  • Студова еритема (зачервяване на кожата)

Лечението на болестта може да продължи няколко седмици или дори месеци – през целия студен период на годината. В повечето случаи, студовата уртикария е хронично заболяване, характеризиращо се със сезонност: зима, ранна пролет, есен. Целогодишни обостряния се появяват, когато кожата е изложена на студена вода и когато се взема студена храна.

Диагностика

Диагностицирането на студова уртикария не винаги е много просто

Тест эа студова алергия

За да се постави правилна диагноза, е необходимо да се събере цялата история, внимателно да се проучи пациентът и да се направи тест с лед: да се постави парче лед върху кожата в продължение на 10-15 минути, след което да се види реакцията. Има много други тестове, които също трябва да бъдат направени, но това е най-лесният и може да помогне да се направи окончателна диагноза.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Лечение

Когато се диагностицира студова уртикария, най -важното е предотвратяването на обострянето на заболяването. Не забравяйте да носите топли дрехи, шапка, не се измивайте и не се къпете в студена вода, не яжте студена храна и не пийте студени напитки. Облеклото трябва да е водоустойчиво, топло. Такива пациенти трябва да носят топли обувки, ръкавиците трябва да бъдат водоустойчиви и херметични (кожени или синтетични тампони). Вълната и синтетичните тъкани увеличават проявите на студени алергии, поради което само естествени тъкани трябва да бъдат избрани като бельо.

Студова еритема (зачервяване на кожата)

В студено време, преди да иэляэат навън, на пациентите с клинични прояви на студова алергия под формата на ринит и конюнктивит, се препоръчва да използват антихистамини под формата на назални спрейове и капки за очи. Също така, да се прилага овлажняващ крем эа откритите части на тялото и постоянно да се използва предпаэващо червило. Такива пациенти трябва да избягват хипотермия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × three =