Студеното време през зимата отнема влагата от кожата и ако не се вземат незабавни мерки, тя ще стане суха. Това ще доведе до поява на акне, люспи и евентуални рани. За да се избегнат тези състояния, кожата трябва да се подхранва и хидратира, за да бъде мека и гладка.

На първо място, кожата трябва да се измива всекидневно с хладка вода. Горещите душове са предпочитани през зимата, но когато става въпрос за лицето, то трябва да се почиства с по-малко гореща вода. Това е така, защото прекалено топлата вода може да измие естествените масла от кожата. За да се хидратира добре кожата, първо трябва да се изчистят мъртвите клетки, защото те пречат за навлизане на влага в епидермиса. Затова се съветва използването на ексфолиращ продукт, който да почисти външния слой. Сред домашните средства с ексфолиращо действие са хумата и содата.

След почистването, кожата има нужда от овлажняване, за да бъде мека. Може да се използват и естествени продукти като масло от ший, кокосово масло, бадемово масло, алое вера и други. Препоръчват се още овлажняващи масла като лавандула, лайка, жожоба, които успокояват сухата и сърбяща кожа. По-добре е да се използват натурални продукти вместо тези, които се намират на пазара, защото много от тях могат да изсушат кожата през зимните месеци.

>> Подарете си здраве с натуралните хранителни добавки на Bulgaricus <<<

Домашните маски за лице са също много ефективни за поддържане на кожата през зимата. Те ѝ осигуряват допълнителна хидратация и мекота. Сред съставките са мед, авокадо, кисело мляко, банани, алое и естествените масла като кокосово масло например. Необходимо е поне веднъж седмично да се нанасят върху кожата.

Освен нанасянето на хидратиращи продукти, кожата трябва да се пази и чрез използване на слънцезащитни средства дори през зимата. През този сезон слънцето е също толкова вредно за кожата, колкото и през лятото.

Не само външното овлажняване е важно, но от значение е и хидратиране на тялото отвътре. През зимата се пие по-малко вода, тъй като се обръща внимание на топли напитки, но трябва да се отбележи, че кожата трябва да се хидратира чрез прием на вода. Много освежаващо и същевременно полезно за цялото тяло е консумирането на топла вода с лимон, която ще хидратира кожата напълно.