Полезните свойства на кимиона

Кимион – вкусна подправка и лекарство, използвано за проблеми със стомашночревния тракт, настинки и бронхит. Кимионът подобрява паметта и помага при диабет.

Кимион – двугодишно растение, което принадлежи към семейство Сенникоцветни. Кимионът на зърна, се използва като подправка, която придава на ястията остър вкус и приятен аромат. Най-често се използва в хлебните изделия. Кимионът е популярна подправка в много кухни по света, като мексиканска, средиземноморска, индийска и китайска.

През Средновековието, кимионът е бил една от популярните и достъпни подправки за европейците. Смятало се е, че хляб, приготвен с кимион, носи късмет. В много истории се споменава, че по време на битка, кимионът носи късмет. Родното му място е Средиземноморието. Гърци, римляни, египтяни, перси и други народи в региона, са използвали кимион за най-различни цели, не само като подправка за подобряване на вкуса, но и в медицината.
Както всички подправки, които се използват от хиляди години, кимионът има лечебни свойства.
Лечебните свойства на кимиона  за различни заболявания

За храносмилането

Кимионът помага при проблеми с храносмилането. Ароматът му активира слюнчената жлеза, което подпомага храносмилането. Този ефект се дължи на съдържащият се в кимиона куминов алдехид – ароматна органична смес, която е основен елемент на куминовото етерично масло. Друг елемент, който стимулира храносмилането, в състава на кимиона – тимол. Под въздействието на тимола, започва по-добре да функционира стомашната жлеза, която секретира киселина и се постига пълно разграждане на храната в стомаха и червата. Кимионът е богат на етерични масла, магнезий и натрий, което помага за намаляване на болките в стомаха.
Тинктура от кимион помага при проблеми с храносмилането и облекчава при газове. Две супени лъжици смлян кимион се сипват в чаша вода и престояват две седмици на тъмно място, след което се прецежда и се приема по 1 чаена лъжичка преди хранене.

Хемороиди

Основната причина за хемороиди е запекът. Това е причината в стомашночревния тракт да се появяват лезии. Благодарение на съдържащите се в него влакна, кимионът действа като лаксатив.
Респираторни заболявания, астма, бронхит
Кимионът съдържа кофеин(стимулант), ароматни етерични масла (които убиват бактериите), което го прави идеално противовъзпалително и отхрачващо средство.
Изсипете 1 супена лъжица кимион в чаша вряла вода и вдишвайте.

При настинки

Настинката е вирусна инфекция, която засяга тяло с отслабена имунна система. Етеричното масло от кимион помага да се отървете от вируса. Съставът на кимиона включва желязо и витамин С, и укрепва имунната система.

За увеличаване на кърмата

Кимионът е много полезен за кърмачки. Плодовете на кимиона увеличават производството на мляко, поради наличието на тимол, който подобрява работата на млечните жлези. Съставът на кимиона включва високо съдържание на калций от около 900 мг на 100 гр – необходимата дневна нужда за нашето тяло. Кимионът обогатява кърмата с калций, което е много полезно за детето.

При анемия

Желязото е основен компонент на хемоглобина в червените кръвни клетки. Съставът на кимиона включва високи нива на желязо – 65 мг желязо на 100 гр кимион. Затова трябва да се включва в храната на хора, страдащи от анемия.

Ракови тумори

Кимионът притежава химиопрофилактични и антиоксидантни свойства. Плодовете на кимиона ускоряват производството на антиканцерогенни ензими.

Кимионът съдържа витамин Е, който е мастно-разтворим и има силни антиоксидантни свойства. Използването на кимион предотвратява образуването на бръчки.

Кимионът подобрява паметта и повишава устойчивостта към стрес

Последните научни изследвания показват, че кимионът има противостресов ефект и подобрява паметта. Ако редовно го използвате, той потиска биохимичните процеси, които предизвикват стрес.

Кимион и диабет тип 2
Плодовете на кимиона подобряват нивата  на глюкоза в кръвта, на пациентите с диабет тип 2. Два грама кимион на ден ще постигнат този резултат.

Кимионът като подправка
Кимионът може да се използва вместо пипер или да си направите смес от черен пипер и кимион. Кимионът е подправка, която е подходяща за всякакви ястия: салати, месо, риба, зеленчукови ястия, сосове, супи, марината, разядки. За подобряване на аромата и вкуса, кимион се добавя в напитки и бира. За да се подсили аромата на подправката, тя трябва да се нагрява (не да се пържи) в тиган, без добавки. При нагряване се отделят и етеричните масла на кимиона.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − seventeen =