Полезните свойства на лененото семе

Лененото семе е с богата история. Ленените семена са били отглеждани във Вавилон още през 3000 г.пр.н.е. През 8-ми век, крал Карл Велики вярвал толкова силно в ползата от лененото семе, че издал редица закони, които задължавали всички граждани, редовно да използват ленено семе.

Полезни компоненти на лененото семе

Сега, след тринадесет века, учените предполагат, че Карл Велики е бил прав: ленените семена, наистина съдържат полезни и хранителни вещества:
• Есенциални мастни киселини Омега-3, които са така наречените”добри”мазнини, които подобряват работата на сърдечносъдовата система. Всяка супена лъжица брашно от ленено семе съдържа 1,8 грама омега-3 киселини.
• Лигнини (съединения от растителен произход) и антиоксиданти, които потискат процеса на стареене. Лененото семе съдържа лигнини 500 пъти повече от други растителни продукти.
• Съставът на лененото семе включва разтворими и неразтворими фибри.

Лечебните свойства на лененото семе

В онкологията
• Последните проучвания показват, че ленените семена предотвратяват рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво.
• Лигнаните, като част от лененото семе, потискат образуването на тумори, които възникват поради дисбаланс на хормоните. Лигнаните инхибират ензими, участващи в метаболизма на хормоните и допринасят за появата и разпространението на раковите тумори.
При заболявания на сърдечносъдовата система
• Изследванията показват, че омега-3 от растителен произход, намаляват риска от възпаление, нормализират пулса и кръвното налягане.
• Доказано е, че редовната консумация на ленено семе предотвратява втвърдяването на артериите.
• Лигнините намаляват образуването на атеросклеротични плаки до 75℅
• Ежедневната консумация на ленено семе помага за регулиране на нивата на холестерола. Високото ниво на”лошия”холестерол в кръвта, увеличава риска от сърдечна недостатъчност, затлъстяване, диабет, синдром на инсулинова резистентност (метаболитен синдром).

При диабет
Според проучванията, ежедневното потребление на лигнини, които се съдържат в лененото семе, нормализира нивата на кръвната захар.
При възпаление
Лигнаните намаляват възпалението при Паркинсон и астма. Те блокират образуването на съединения, които допринасят за възпалението.
При менопауза
При менопауза трябва да се консумират 2 пъти дневно по 2 супени лъжици ленено семе, смесено със сок или кисело мляко, за да се намалят симптомите. Подобрение се усеща след две седмици редовна употреба.
Идеята, че лененото семе е магически продукт и лекува всичко заради лечебните си свойства, изглежда примамлива. Трябва да се помни, че няма магически хапчета, които могат да излекуват всички болести. Ленените семена подобряват състоянието на тялото и помагат в борбата с вредните вещества, при условие, че лицето води здравословен начин на живот и следва съветите на лекарите.

Противопоказания

Лекарите не препоръчват да се приема ленено семе от бременни жени и кърмещи майки.

Как да се яде ленено семе?
Много експерти препоръчват да се консумира точно ленено семе, а не масло, защото то съдържа само част от полезните вещества. Най-добре е, да се използва бланширано семе или брашно от семената.

Оптималната дневна доза от ленено семе
Достатъчно е, да вземате по 1-2 супени лъжици ленено семе дневно, за да се почувства благотворният ефект на този продукт.
Съвети за закупуване, използване и съхранение на ленено семе
• По-добре да си купите смлени ленени семена или да ги смилате у дома. Ако ядете цели ленени семена, полезните хранителни вещества няма да бъдат усвоени от организма. Използвайте електрическа кафемелачка.
• Когато избирате ленено семе, то трябва да е със златисто кафяв цвят.
• Съхранявайте лененото семе на тъмно място в непрозрачен стъклен съд, плътно затворен. Най-добре, съхранявайте семето в хладилника, където ще се запази от окисляване и ще запази хранителните си свойства.

Автор: izdrave

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =