Полезните свойства на стафидовата вода за организма

Едни от най-често консумираните сушени плодове са стафидите. Малките плодове са чудесен заместител на сладкишите (когато не са с добавена захар). Те ни осигуряват витамин А, калций, желязо, селен, магнезий, холин, витамин К1 и други важни хранителни елементи. Знаете ли, че с тях може да си приготвите не само сурови бонбони, но и стафидена вода, която е особено полезна, ако се приема сутрин. Защо?

Детокс на червата и черния дроб

В аюрведа една от най-често използваните напитки за прочистване на тялото е стафидената вода. Детоксикиращите свойства на стафидите се дължат на голямото количество антиоксиданти и диетични фибри, които се съдържат в сушените плодове.

Благодарение на антиоксидантите, черният ни дроб функционира правилно и може да изпълнява своята детоксикираща функция. Фибрите пък подпомагат перисталтиката на червата и по този начин се улеснява изхождането.

Повишаване на енергийните нива

Стафидите съдържат голямо количество естествени захари, както споменахме и фибри, микроелементи. Стафидената вода, приета сутрин, ще ви зареди с енергия за един добър старт на деня, като нея може да консумирате и преди спорт.

Стойностите на лошия холестерол се понижават, ако са високи, нормализира се и кръвното налягане

Стафидите са с високо съдържание на калий, фитонутриенти и антиоксиданти, а редовната им консумация спомага за понижаване на систоличното и диастоличното кръвно налягане.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − seven =