Полионоподобната болест инфектира десетки в САЩ

Полионоподобната болест инфектира десетки в САЩ. Лекарите се натъкнаха на начина, по който се разпространява

Рядко заболяване, което причинява мускулна слабост и парализа, е открито наскоро в САЩ, с 38 документирани случая в 16 държави от началото на годината. Няма известно лечение за болестта, а по-голямата част от засегнатите са деца.

Болестта (AFM) е сравнена с полиомиелита заради способността и да отслабва мускулите и нервите, като  атакува гръбначния мозък, според Центровете за болести и контрол. Етиологията на болестта все още е неизвестна и са предложени голямо разнообразие от потенциални причини, вариращи от вируса на полиомиелит – който САЩ унищожиха чрез ваксини преди десетилетия – на грип, токсини в околната среда и вирус на Западно-нилска треска.. Епидемиолозите дори не са сигурни дали е заразна или не.

Децата на възраст от 1 месец до 17 години са ваксинирани срещу полиомиелит

Едно нещо обаче, мож да се твърди със сигурност: случаите на AFM стават все по-често срещани в САЩ. CDC за първи път забеляза болестта през 2014 г. и оттогава са документирани 362 случая, 38 от които тази година.

През последните няколко седмици в Колорадо са съобщени 14 случая на AFM, шест в Минесота, три в Пенсилвания, осем в Тексас и 10 в Илинойс. Освен това Държавният департамент по здравеопазване в Ню Йорк предупреди родителите на 12 октомври, че EV-D68, ентеровирус, който е от едно и също семейство с полиомиелита, е потвърден при 39 деца в държавата, като отбелязва, че в редки случаи вирусът може да причини AFM, съобщи WKBW.

Докато болестта не е пряко смъртоносна, тя може да стане такава, като отслабва дихателната мускулатура на пациента, отбелязва CDC.

Педиатърката д-р Наташа Бергер заяви пред Insider, че повечето от последните доклади са се появили около две до три седмици след като детето има вирусно заболяване като грип или обикновена настинка, но AFM е “все още много рядко и че, повечето от децата ще имат тези нормални настинки и грипни вируси без усложнения. “

Въпреки че няма лекарство, което да се използва за АФМ, болниците могат да оказват помощ, тъй като лекарите следят телесните функции, в случай че пациентите се нуждаят от помощ при дишането, преди телата им да започнат да се борят сами.

За тези, които не го правят, лекарите в детската болница в Лос Анджелис са опитвали нервни трансплантации на две деца, за да възстановят мускулния контрол.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − eight =