Полип на матката; да се премахне или не?

Вече сте диагностицирана с “полип на матката”? Разберете колко сериозно е това и какво трябва да се направи.

Полип на матката се нарича доброкачеств

ена формация, която се формира от растежа на лигавицата на матката – ендометриума. Това е отделен израстък на лигавицата, който може да бъде от няколко милиметра до няколко сантиметра. Полипите могат да бъдат единични или да растат на групи.

Защо се появяват полипи?

Точната причина за полипи на матката все още не е установена. Но най-вероятно причината за този нов растеж е промяна в хормоналния фон в тялото на една жена.

Факторите, допринасящи за образуването на полип включват:

 • излишък на хормона естроген, който е отговорен за растежа на ендометриалната тъкан.
 • липса на хормона прогестерон
 • възпалителни процеси на вътрешната обвивка на матката.
 • аборт
 • възраст 40-50 години
 • генетично предразположение
 • ендокринни заболявания
 • наднормено тегло
 • захарен диабет.

Полипите на ендометриума се отнасят до хиперпластичните процеси в него. Те могат да причинят кървене от матката и безплодие. В допълнение, в 2-3℅ от случаите ендометриалните полипи се трансформират в рак. Причините за ендометриални полипи се трансформират в рак. Причините за ендометриални полипи са нарушения в овулацията, хронично повишени нива на естроген (хиперестрогения), безплодие, миома на матката, ендометриоза, генитална и генетична предразположеност.

Преди се е смятало, че това заболяване е характерно само за жени в детеродна възраст, но наскоро се разкри, че полипи на матката може да се формират както при млади момичета, така и ори жени в менопауза.

Симптоми

Полипът на матката оже да предизвика неприятни усещания, болка, прекомерно кървене.

Симптомите на ендометриален полип включват:

 • тежко кървене по време на менструация или няколко дни след това.
 • нередовни менструални цикли
 • дискомфорт и болка по време на полов акт
 • маскиращо освобождаване след сношение.

Малките полипи на матката често не се показват и ги намират абсолютно случайно по време на изследване. Големите екземпляри често предизвикват дискомфорт и могат да доведат до безплодие. Факт е, че голям полип може да попречи на оплодената яйцеклетка да получи опора в матката. В допълнение, понякога полипът на матката може да провокира рак на ендометриума.

Допълнителна диагностика

Ако има съмнения за полип, трябва спешно да посетите лекар. Той ще ви прегледа и, ако е необходимо, ще ви предпише допълнителен преглед. Диагностичните метиди, които откриват наличието на маточни полипи, включват:

 • ултразвук
 • метрография – рентгеново изследване на маточната кухина след напълването и с контрастна течност през цервикалния канал.
 • хистероскопия – при провеждането на този тест, се вкарва хистероскоп в матката през влагалището, чрез който е възможно да изследва матката отвътре.

Ако се открие ендометриален полип, необходимо е да се вземе материал от маточната кухина за цитологично изследване. Това е необходимо за ранна диагностика на злокачествени маточни заболявания. Ако е необходимо, желателно е да се проведе хистероскопия – преглед на маточната кухина с помощта на специално оптично устройство – хистероскоп. При провеждането на тази процедура е възможно едновременно да се отстрани полипа, последвано от хистоогично изследване.

Хистероскопията е най-безопасният метод за лечение на ендометриални полипи. Позволява ви да отстраните правилно патологията, без да се засегне здрава тъкан. Този метод на хирургична интервенцив е също широко използван при безплодие.

Да се лекува или да не се лекува?

Налице е полип на матката, диагнозата е поставена. Какво да правите после?

Смята се, че ако маточният полип е много малък и не причинява дискомфорт, той не трябва да бъде лекуван. Необходимо е обаче да се наблюдава от лекар, да се подлага на редовни прегледи и, в случай на нарастване на неоплазмата, да се предприемат мерки. Ако пилиморфизмът на ендометриума причинява дискомфорт, болка, кървене, ако има подозрение за възможността за развитие на онкологично заболяване, спешно трябва да се проведе лечение

За лечение се прилагат:

 • медикаменти, които засягат хормоналния фон на тялото.
 • хистероскопия – отстраняване на полипи с помощта на специално устройтво – хистероскоп.

Ако съществува риск от развитие на рак на ендометриума, е възможно пълно отстраняване на матката.

Полип на матката е проблем, който трябва да бъде рязрешен навреме. Не забравяйте за възможността за такъв проблем и се свържете с вашия лекар, ако имате болезнени усещания, и не пренебрегвайте редовните посещения при гинеколога.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − four =