Помощ оксалат в урината

“Оксалати в урината”- Този надпис, небрежно написан на ръка, много хора виждат в резултатите от изследването на урината. Много малко хора придават голямо значение на това. Ако по време на повторен анализ се открие устойчива екскреция на кристали калциев оксалат (оскалурия), трябва да се мисли за по-пълно изследване, тъй като това може да е първият признак на сериозни заболявания на бъбреците. Най-често оксалатите се появяват в урината с диета, богата на соли на оксалова киселина. Но има доста голям брой хора, които имат този симптом на вродено метаболитно нарушение на оксаловата киселина. Това заболяване, чието пълно име е доста сложно – дисметаболична нефропатия, най-често се проявява при възпалителни заболявания на бъбреците и камъни в бъбреците. Разстройството е свързано с нарушена бъбречна екскреция на вещества,

Специфични признаци на заболяването
Много често се пренебрегва в детството, когато децата с повтарящи се коремни болки и признаци на кожни алергии се третират за глисти, дисбиоза и т.н., но не се обърне внимание на наличието на оксалат в анализа на урината. Най-вероятно е присъствието в родословието на случаи на уролитиаза, метаболитни нарушения, сърдечна патология, проблеми с храносмилателния тракт. Урината има наситени цветове, често намалява дневния си обем. Болестта се проявява на всяка възраст, но по-често се проявява на възраст 6-7 години и 10-14 години. Успоредно с това се открива заболяване на жлъчните пътища, вегетативно-съдова дистония. С развитието на заболяването може да се развие гломерулонефрит, но по-често е необходимо да се срещне с инфекция и развитието на вторичен пиелонефрит.

Понякога заболяването се открива случайно и с навременното започване на лечението се получава благоприятен ефект. Лечението на оксалурия без спазване на определен хранителен режим не дава положителни резултати. Това се дължи на факта, че голямо количество, понякога дори прекомерно количество оксалова киселина може да бъде доставено с хранителни продукти. При възрастни заболяването като такова не се открива, поради ниската бдителност на лекарите и се лекуват последствията от него – уролитиаза, пиелонефрит.

Бъбречни камъни

Лечението се основава на използването на терапевтично хранене. При конструиране на хранителна дажба за пациенти с оскалурия се има предвид, че прилагането на хранителни продукти богати на оксалова киселина, увеличава отделянето на оксалат в урината. Поради тази причина, трябва да сесе изключат продукти с излишък на оксалова киселина и нейните соли: киселец, спанак, цвекло, фасул, ревен, смокини, магданоз, сливи, ягоди, къпини, чай, какао, шоколад. Източникът на образуване на оксалова киселина може да бъде и желатинът, поради съдържанието на глицин в него. За отделянето на оксалати от тялото допринасят ябълки, дюли, круши, грозде, касис (под формата на бульон).

Отвара, приготвена от тези плодовесъщо подобрява отделянето на оксалова киселина от тялото. За да се елиминира дефицита в организма на калий и магнезий, се въвежда голям брой не-сладки плодове и сушени плодове (круши, сливи, кайсии). Препоръчва се: бял хляб, свинска мас, олио и масло, сметана, картофи, карфиол, зеле и други зеленчуци (леща, грах, зелен грах, ряпа, аспержи, краставици), мляко, сирене, яйца, млечни продукти, сирене, вегетариански супи (от разрешените плодове и зеленчуци), месо, риба и пилешко месо варено, ястия от зърнени култури и тесто, зеле, ябълки, круши, праскови, кайсии, грозде дрян, дюля.

Да се ограничават в диетата солта и въглехидратите. По време на обострянето на болестта е необходимо да се ограничи консумацията на мляко и млечни продукти, съдържащи значително количество калций. Необходимо е да се увеличи дневния обем на течност (до 2 литра на ден и прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци), включително и в края на вечерните часове. Това ще намали кристализация на соли в урината. Положителният ефект при заболяването има минерална вода (препоръчително в продължение на 3-4 седмици, последвани от 3-4 месеца интервал). Диетата трябва да бъде спазванавсеки 2-3 седмици, с интервал от 3-4 седмици, като през това време се препоръчва ограничаване на въглехидратите

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =