Поръчителят на разрушените дюни в Смокиня на свобода срещу 10 000

Собственикът на авторемонтна работилница Иван Нончев /на 46 г./ от Бургас, задържан и обвинен за поръчител на разрушаването на дюните в къмпинг „Смокиня“, е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. 24-годишният багерист Манол Пазвантов от Созопол, разорал пясъчните образувания, също вече е освободен, но срещу 2 000 лева гаранция. Това съобщи на брифинг Апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност, за което законът предвижда до 3 години лишаване от свобода или пробация. “На мен ми прави впечатление, че наказанието е изключително ниско. Но законът е такъв”, каза Петров.

Третият задържан се оказа 18-годишен младеж – ученик от Созопол, спътник на багериста, който обаче реално не е участвал във вандалщината и в момента е възлов свидетел в разследването.

Нончев се е афиширал като човек, който притежава този парцел и твърдял, че е собственик на караваната. Дюните обаче му пречели на гледката към морето. Затова наел багериста с уговорката, че теренът е негов и проблеми няма да има.

Скандалът се разрази в петък, след като в социалните мрежи се появиха снимки на разорани от тежки машини природни забележителности.

Три институции започнаха незабавна проверка по случая – екоинспекция, полиция и прокуратура.

„Разораването на дюните е станало в следобедните часове в петък, не можем да установим очевидци. От петък до неделя нямахме нито един сигнал някой да е видял багери”, посочи шефът на Областната дирекция на МВР – Бургас комисар Калоянов. И допълни, че до следите на поръчителя и извършителя се е стигнало, благодарение на работата на полицията и след многобройни разговори с местното население.

„Нончев не се признава за виновен. Не можем да приемем обяснения от типа: „Не знаех, че това е защитена територия”, заяви Любомир Петров.

Дюните в този район са обявени за защитени от закона още през 1984 г. Има данни, че част от пясъчните образувания са разположени върху плажната ивица, други – попадат в частни имоти, но това не означава, че могат да бъдат разрушавани. Дюните са изключителна държавна собственост, подчерта той.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + twelve =