Потвърдиха задържането на българинът, осъден в Германия

Апелативният съд във Варна потвърди задържането под стража на Ивайло Стефанов, задържан от Варненския окръжен съд на основание Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в германския град Потсдам, съобщиха от пресслужбата на Апелативния съд.

Българинът е бил осъден на 2 години и 4 месеца затвор за грабеж от игрална зала, извършен в съучастие с друго лице и за противозаконно отнемане на автомобил.  Стефанов дори е присъствал на делото, водено спрямо него в Република Германия, а ефективната присъда е влязла в сила на 16 ноември миналата година.

Днес Апелативният съд във Варна остави без уважение жалбата на Ивайло срещу първоначалното му задържане. И въззивният съд намира, че компетентните власти на Германия са изпратили всички документи, които Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест  изисква.

Въпреки изразеното доброволно съгласие да изтърпи присъдата си в немски затвор, съдът уточни на задържаното лице, че тази декларация той може да направи утре пред Окръжен съд-Варна. Тогава първата съдебна инстанция ще разгледа по същество искането на немските власти за предаването на българина в Република Германия.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


1 Коментар

  1. Леле потресаваща статия

    Post a Reply

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =