Повишаването на морското равнище може да остави интернет кабелите под вода в рамките на 15 години

Неотдавнашно проучване, проведено от изследователи от университета в Орегон и университета в Уисконсин, показва, че интернет кабелите ще бъдат под вода до 15 години и това е твърде късно да се спре.

През 2015 г. двамата съавтори Пол Барфорд и Рамакришнан Дюраярайън, допринасят за проучване, което очертава инфраструктурата на интернет в Съединените щати.
Резултатите от проучването при изчертаването на картата от предходното проучване и сравняването й с прогнозите на националната океанска и атмосферна администрация за бъдещата брегова линия показват, че Ню Йорк Сити, Маями и Сиатъл са изложени на най-голям риск.

Барфорд изчисли, че около една пета до една четвърт от кабелите, които изграждат интернет в град като Ню Йорк, ще бъдат под вода.

Изследването изброява CenturyLink, Intelliquent и AT & T като компании, които са най-рискови, и обобщава ключовия подход, тъй като “скоро трябва да започнат стратегии за смекчаване на последиците”.

Кабелите са проектирани да бъдат водоустойчиви и устойчиви на атмосферни условия, но не са проектирани да бъдат подводни, отбелязва проучването.

В статията не е посочено как под водата ще се повлияе връзката с интернет, но Барфорд отбеляза как това може да навреди на физическите компоненти.

Барфор казва, че молекулите на водата могат да проникнат във всякакви микропукнатини на тръбите и в стъклените влакна, като причиняват забавяне на сигналите или загуба.

– Движението на сигнала не е толкова надеждно, когато кабелът е мокър – казва Барфорд.
Водата може също да повреди линиите и възлите, когато замръзна в тръбите, размразява се, и след това повтаря цикъла. Резултатът е пукнатини или счупени парчета.
И накрая, водата, която се изсипва навътре в тръбопровода, може да издърпа или да разкъса кабелите..

Наводнението ще се отраэи не само на крайбрежните градове. Барфорд заяви, че благодарение на мрежовите връзки, ще има въздействия върху трафика отвъд океана, през Средния Запад.

Това също така има шанс да въздейства на транс-океанските кабели, които се движат под подножието на океана и излъчват в наземната мрежа. Това е мястото на срещата, което може да бъде изложено на риск.

Според Барфорд, въпреки че нещата могат да се променят през следващия век, резултатите се определят за следващите 15 години.
“Що се отнася до нещата, които ще се случват през следващите 10 до 15 години, те са доста динамични, защото има много инерция в климатичната система”, каза Барфорд. “Дори и да спрем да шофираме и да горим природен газ в момента, това няма да има значение за следващите 15 години, затова ще имаме наводнения в интернет. Въпросът е как да се справим с него в близко бъдеще . ”
Барфорд обобщи три различни варианта, които се обмислят, эа да се подходи към проблема.

Първият е най-скъпият, който включва изкопаване на кабелите и възлите в близост до наводненията и замяната им с водоустойчиви.

Усложненията идват във времето и парите, необходими за изкопаването на тези части, повечето от които се съчетават с други видове инфраструктура, като например пътища и железопътни линии.

Друга допълнителна цена, добавена към тази опция, са водонепроницаемите кабели.
Поради разходите и логистиката, Barford описва този вариант като непривлекателен.

Карта на интернет мрежата

Карта на физическите тръбопроводи за мрежи в континенталната част на САЩ според проучването “InterTubes: Изследване на американската далекосъобщителна оптична инфраструктура” от изследователи от Университета на Уисконсин и Университета Колгейт.
Вторият вариант е да се изоставят линиите, които са в опасност от водни щети и да се изградят нови на по-високо ниво.

“Някои хора са предположили, че всъщност би било добре с два фронта на инфраструктурата”, каза Барфорд. – Някои от старите неща могат дори да се използват, ако не са наводнени.
Третата опция е пренасочването на интернет трафика. Барфорд казва, че не разбира как хората с претоварения интернет все пак ще получат услуга с тази възможност, но че като цяло “голяма част от необходимостта може да бъде посрещнато чрез пренасочване на трафика към инфраструктура, която е на високо ниво”.

При препокриване на инфраструктурните карти с предсказанията за покачване на нивото на морското равнище на NOAA,  Барфорд заяви, че е използвал “високия” сценарий от сайта, защото асоциацията препоръчва използването на тази настройка при оценката на скъпата или дългосрочната инфраструктура.

“Всеки път, когато рискувате инвестиция в нещо наистина голямо, което би било много лошо, ако я загубите, тогава трябва да помислите за по-сериозния край на нещата”, каза Барфорд.

Втората причина за използването на този модел е, че той взема предвид последиците от парниковите газове върху изменението на климата.

“Основава се на сценарий за справяне с емисиите на парникови газове, който се случва по обичайните си начини, който по начина, по който вървим, изглежда много вероятно за следващите няколко години. Ние сме като в бизнеса, както обикновено, ако не и по-лошо – каза Барфорд.

Тъй като високото прогнозиране, което те са използвали, е публикувано през 2012 г., NOAA публикува “екстремен” сценарий, който сега е най-високата и по-опустошителна прогноза.
“Всичко изглежда много мрачно, но определено обосновава идеята, че си заслужава да се погледне в по-сериозните сценарии и че в близко бъдеще наистина няма да бъдем оптимисти.”

Барфорд заяви, че неизбежната промяна идва от инерцията в климатичната система, от последиците от минали емисии на парникови газове, които се прехвърлят и настигат.
“Има силно эатопляне и покачване на морското равнище, което просто ще се случи”, каза Барфорд. “И тогава се надяваме, че можем да се съберем заедно и да направим последствията по-малко тежки за хората, живеещи по-късно през века”.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + nineteen =