Пожарът в “Нотр Дам” – Причини и последствия

Прокурорът на Париж Реми Ейц съобщи днес пред медиите, че пожарът в катедралата “Нотр Дам” вероятно е причинен от злополука и всякакви спекулации за това че е умишлен не се допускат.

“Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнадесет от тях са били на място вчера”, каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам.

Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително.

Нека да припомни, че около две трети от целия покрив, включително и Кулата-стрела са напълно унищожени. Голяма част от историческите и културни ценности са изнесени навреме и спасени от огъня. Още понеделник вечерта (15 април) френският президент Еманюел Макрон обяви, че започва набиране на средства за пълното възстановяване на Нотр Дам. Все още няма яснота обаче нито колко ще струва, нито колко време ще продължи реконструкцията, като първоначалните прогнози са за период от между 10 и 15 години.

Автор: Фифи Иванова

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =