Прасковите – вкусното лекарство

Този плод ще ви помогне да избегнете сърдечни заболявания, да подобрите функционирането на червата и да премахнете токсините от тялото.

Всички обичаме ароматните и вкусни праскови. Но прасковата е не само вкусен плод, но също така и много полезен. Витамините, микроелементите и биологично активните вещества, които съдържа, ни помагат да поддържаме здравето си и дори да използваме плодовете като лекарство при някои заболявания.

Какви хранителни вещества има в прасковата?

Прасковата е роднина на бадемовото дърво. Хората я отглеждат още от преди 5000 години. За родина на прасковата се смята Китай,но в Европа растението идва от Персия, откъдето идва и името на това плодно дърво.

Плодовете на това растение са просто склад от полезни вещества, необходими за тялото. Поради тази причина, В Китай наричат праскпвата “дървото на живота”, а в Япония – “дърво на безсмъртието”.

Плодовете на прасковата съдържат:

 • витамини А, С, група В, РР, К.
 • микро и макроелементи: калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, йод, мед и др.
 • органични киселини
 • пектин и диетични фибри
 • етерични масла.

Всички тези вещества правят този плод изключително полезен за нас. Освен това, прасковата може да помогне в лечението на някои заболявания.

Съдържанието на калории в прасковата е 46 kcal на 100 гр.

 • протеини – 0,9 гр
 • мазнини – 0,1 гр
 • въглехидрати – 11,3 гр.

Прасковата като лекарство

Този полезен плод ще ни помогне да се справим с болестите и да подобрим здравето си.

 • Прасковата подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Стимулира работата на храносмилателните жлези, помага при усвояването на мазни храни. С помощта на този плод можете да се борите със запек. Препоръчва се също да се използва при киселини.
 • Плодовете на прасковата допринасят за отстраняването на токсините от тялото. Това се дължи на пектините и фибрите, които се съдържат в големи количества в тези плодове.
 • Прасковата подобрява сърдечно-съдовата система. И всичко това, защото в плодовете има много калий, който е необходим за нормалното функциониране на сърдечния мускул. Този плод се препоръчва за пациенти с различни видове аритмии.
 • Плодивете на прасковата се използват за възстановяване на пациенти, които са на отслабващ режим. Комплектът от витамини, микро- и макроелементи, съдържащи се в прасковите, има сложен ефект върху организма и спомага за бързото му възстановяване.
 • Прасковата е необходима за хора с нисък хемоглобин. Тъй като тези плодове съдържат много желязо, тяхната редовна употреба стимулира образуването на хемоглобин.
 • Голямото количество магнезий и фосфор в прасковите подобрява функционирането на нервната система и помага за справяне със стееса.
 • Плодовете на праскивата се препоръчват при бъбречни заболявания, подагра и ревматизъм.
 • Този сочен плод ни помага да попълним запасите от течности в тялото.
 • Прасковата се използва и в козметиката. Пулпата на плода се използва в маски за лице. За да направите кожата си кадифено мека, просто я изтривайте с парче праскова всеки ден.

За кого е противопоказана прасковата?

Смята се, че поради голямото количество захар, прасковата е противопоказана при диабет и затлъстяване. Но последните проучвания на американски учени доказват друго. Спред тяхната информация, прасковите съдържат много биологично активни вещества, които помагат при лечение на метаболитен синдром. Сърдечната недостатъчност, диабетът и затлъстяването са само част от това сложно заболяване. Фенолните съединения, които се съдържат в прасковите, могат да повлияят благоприятно едновременно на сърдечно-съдовата система и метаболизма. Следователно, умерени количества от този плод могат да се консумират и при диабет и затлъстяване. Разбира се, за всеки случай трябва да се консултирате с лекар.

Противопоказания за употребата на праскови могат да бъдат алергиите.

Сурови или готвени?

Най-полезна е прасковата в нейната сурова форма, тъй като в нея се съдържат всички полезни вещества. Разбира се, от праскови може да си приготвите, компот, конфитюр, сок, а също и да си изсушите плодове. Всички тези опции са полезни за вашето здраве, а освен това са и много вкусни!

Допълнителни ползи

Не само плодивете, но и други части от това растение могат да облагодетелстват човека в лечението на болести. Лечебни свойства има също цветът, листата, костилките и дори кората от дървото.

Инфузията от листа и цвят на праскова се използва срещу запек и е много ефикасен диуретик в присъствието на камъни в бъбреците, стимулант на чревната перисталтика.

В костилките на прасковите се съдържа много масло. То се използва във фаермацевтични продукти, за приготвяне на мехлеми, а също и като разтворбител за инжектиране на определени лекарства.

Автор: vivian

Сподели тази статия:


Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 7 =